"NE DOZVOLITE DA PRIŠTINA UĐE U UNESKO"

Autor: Tanjug

Vesti

03.06.2018

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević danas je, na Generalnoj skupštini Konferencije evropskih Crkava u Novom Sadu, zamolio za podršku kada je u pitanju rešenost Srbije da ne dozvoli prijem Prištine u UNESKO.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Đorđević

On je istakao da najveći deo kulturne baštine Kosova i Metohije čine primeri crkvene umetnosti i arhitekture srpskog naroda, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kulturna baština na KiM

- Kosovski Albanci i prištinska vlast, ne samo da nisu dokazali da imaju kapacitet da neguju našu kulturnu baštinu, već su pokazali odsustvo volje da spreče njeno uništavanje od navodno spontano okupljenih grupa Albanaca u pogromu 2004. godine, a često i aktivno učestvuju na njenom uništavanju, čemu možete posvedočiti danas, kada se gradnjom obilaznice autoputa ugrožava manastir Visoki Dečani - istakao je Ðorđević.


On je naglasio da je stav predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije da se u pregovorima sa privremenim institucijama u Prištini nađe kompromisno rešenje - rešenje kojim nijedna strana neće biti sasvim zadovoljna, ali će obe strane dobiti ponešto. 

Ministar Ðorđević je dodao da je, dolaskom Vučića, ustanovljen jedan sasvim novi put Srbije - jedna jasna vizija ekonomskog, privrednog i društvenog oporavka u kojoj će se iz srpske tradicije crpeti samo ono što je najbolje.

- Cilj koji je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić postavio pred sebe i sve nas veoma je visok, ali nije nedostižan. Za uzor nam može poslužiti jedna Švajcarska, koja je pravi primer države čiji su stanovnici sve do polovine 17. veka važili za najefikasniju najamničku vojsku u Evropi, da bi nakon toga usledila potpuna pacifikacija, a time i prosperitet njenih građana, koji danas uživaju jedan od najvećih životnih standarda u svetu - rekao je Ðorđević.

Potrebno otrežnjenje

On je dodao da je za tako veliki iskorak potreban snažan zaokret u mentalitetu i svojevrsno otrežnjenje da bi se nakon dva veka duge tradicije stalne konfrontacije sa susedima i međusobnih sukoba i nepomirljivih podela, Srbija konačno okrenula potpunom definisanju i ostvarivanju sopstvenih nacionalnih interesa, oslanjajući se isključivo na sopstvene snage i potencijal. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (55)

Loading
Seka

03.06.2018 15:49

Potrebna nam je podrška da se ne dozvoli prijem Prištine u UNESKO.

Zoran

03.06.2018 15:52

U UNESCO ne mogu oni koji su palili i rušili srpske crkve .

Pera

03.06.2018 15:53

Treba spreciti da udje Kosovo u Unesko

kosta

03.06.2018 19:31

@Pera - Nadam se da do toga nece doci