Zbog OVOG MAFIJAŠA Srbija je bila na "sivoj listi" FATF

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.06.2018

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija je od februara do danas ispravila sve administrativne nedostatke zbog kojih je bila na "sivoj listi" Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF)", izjavila je danas u skupštini guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: ilustracija

Guvernerka je objasnila da je najveći problem zbog kog se Srbija našla na toj listi bilo kasno podnošenje krivičnih prijava za zloupotrebe položaja, između ostalog i pranja novca u određenim bankarskim aferama, prvenstveno u "slučaju Šarić".

- Najveći broj slučajeva izveštaja MANIVAL-a o Srbiji odnosi se na 2012. godinu i posebno naglašava sporne privatizacije, kao i slučaj Šarić" - rekla je Tabaković u parlamentu, gde se raspravlja o setu finanijskih zakona.

Ona je navela da u izveštaju stoji da je kontrola bankarskog sistema koju je obavljala NBS do 2012. godine bila ocenjena kao visoko rizična.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jorgovanka Tabaković

- FATF-a danas kao regionalni organ zadužen za našu zemlju i bavi se sprečavanjem pranja novca ocenjuje rad bankarskih kontrola i nadzor NBS vrlo visokim ocenama za vrstu i kvalitet kontrola koje radi. To ja ne izmišljam, niti sebe uveravam, već to piše u izveštajim - rekla je Tabaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading