KO O ČEMU SKOT O POMIRENJU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.06.2018

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da bi u ovoj godini moglo da dođe do sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine ukoliko obe strane pokažu liderstvo i hrabrost.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot

Na sajtu RTK na srpskom jeziku navodi se da je američki ambasador sinoć prisustvovao koncertu kosovskog ansambla "Zanat", koji izvodi stariju albansku muziku, a koji je održan u okviru tog festivala.

Skot je rekao da je glavna poruka ovakvog okupljanja harmonija, pomirenje i međusobno prihvatanje kultura.

- Ideja okupiti ljude ovog regiona zbog pomirenja, zbog prihvatanja lepote njihovih kultura je odlična prilika. Žao mi je što neki ljudi ovo žele da politizuju. Večeras smo gledali koncert ansambla "Zanat", to je prelepa, predivna muzika i nema nikakve veze sa politikom - izjavio je Skot, dodavši da je taj događaj pitanje muzike i harmonije.

Upitan koliko veruje da je došlo vreme za normalizaciju i koliko ovakva okupljanja umetnika mogu da pomognu u tome, američki ambasador je rekao da još dosta ostaje da se uradi, a da je najvažnije pronaći put za život u miru.

- Uvek je pravo vreme za normalizaciju. Želeo bih da se nadam da ulazimo u finalnu fazu pregovora i pomirenja. Bojim se da moram reći da su reakcije koje sam video na ulici i reakcije koje sam video na Kosovu prethodnih dana, pokazuju da je pred nama još uvek dug put - izjavio je Skot.

On je naveo da misli da se "ovde radi o prihvatanju jedni drugih, prihvatanju kao ljudska bića sa kojima ćete zajedno raditi, sa kojima ste susedi".

- Morate pronaći put da živite zajedno u miru i harmoniji uz međusobno poštovanje - kazao je Skot.

Ambasador SAD je, ocenjujući koliko se zaista ulazi u finalnu fazu pregovora o regulisanju odnosa između Beograda i Prištine, rekao da će o tome odlučiti državničko ponašanje i hrabrost, obe strane.

- Mislim da imamo odličnu priliku ove godine ukoliko postoji istinsko državništvo i liderstvo kako na strani srpske tako i na strani kosovske vlade, da se krene ka konačnom sveobuhvatnom rešenju, sveobuhvatnom dogovoru o normalizaciji. Biće potrebni hrabrost i liderstvo - kazao je Skot.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
opetskot

01.06.2018 22:14

Da se pomirimo sa svojim dzelatom dok njihov ansambl u Beogradu peva Srpsku decu prebijaju na njihovoj dedovini. Skote bre pa zar ti je balkansko sunce pomracilo um.