AMERIKANCI ŠEŠELJU "ZAROBILI" 187.000 DOLARA

Autor: Tanjug

Vesti

31.05.2018

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedniku radikala Vojislavu Šešelju zamrznuto je 70.000 dolara u Siti banci u Portoriku i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na "crnoj listi" SAD, pišu beogradske "Novosti".

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vojislav Šešelj

Uprkos tome što je odslužio kaznu u Hagu, i dalje je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inostranstvu, navodi list.

Šešelju su sankcije uvedene pre 15 godina, kada je Tribunal u Hagu tražio da dođe u Holandiju na suđenje za zločin protiv čovečnosti.

- Na "crnu listu" SAD stavljen sam pod izgovorom da sam begunac od Haškog suda. A uopšte nisam begunac, jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao - kaže Šešelj za "Novosti".

Sve dok ne bude skinut sa "crne liste" neće moći da podigne 187.000 dolara koje je, kako kaže, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige srpskoj četničkoj emigraciji širom sveta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

- Preko srpskog konzula u Hagu, pisao sam američkoj ambasadi tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da mogu da ga koristim samo ako unajmim američkog advokata da me brani i da ga platim tim parama. Taj papir još čuvam - navodi lider radikala.


Kaže, takođe, da je imao i neki iznos u Kaliforniji koji je uspeo da izvuče krajem devedesetih godina, dok je njegova supruga Jadranka uspela da dobije oko 42.000 dolara koji su se nalazili u Kanadi.

Skidanje s "crne liste" američke agencije nije nimalo lako, što potvrđuje i činjenica da se na njoj i dalje nalazi bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, koji već 12 godina nije živ.

Osim njega, tu su i njegova supruga Mirjana Marković, sin Marko i ćerka Marija, kao i nekadašni predsednik Srbije Milan Milutinović, haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Šešelj, inače, još nije podneo zahtev da bude skinut sa spiska onih kojima su uvedene sankcije, napominje beogradski dnevnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading