Sudija ćerkin posao "platila oslobađanjem od lopovluka" gradonačelnika Zelenovića!?

Autor: embargo.rs

Vesti

23.05.2018

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je oslobađajuća presuda gradonačelniku Šapca, Nebojši Zelenoviću, osumnjičenog za proneveru 5 miliona evra narodnih para, cena koju je sudija Osnovnog suda Biljana Mraović morala da plati za zaposlenje svoje ćerke Bojane u PU "Naše dete"?! Sudija koja je do tada bila poznata po beskompromisnoj borbi za pravo i pravdu, iskusni krivičar – odjednom je "potonula" donoseći presudu koja će dugo biti tema za zgražavanje i potvrdu da nam je pravosuđe i dalje ne vrlo niskim, moralnim granama… I nije nam namera da utičemona rad pravosuđa, ali kao antikorupcijski portal jednostavno kod ovakvih slučajeva ne možemo sklapati oči i praviti se kao da se i nisu desili!

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nebojša Zelenović

Kakve li slučajnosti ili teške namere, tek sudijina ćerka je primljena na posao 6.02.2018., nekako u skoro  isto vreme kada je DRI podneo Krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zelenovića. Ostalo je sve manje više poznato: umešala se čuvena šabačka žuta hobotnica na čelu sa "bosom Dušanom" i sve ostalo je postalo stvar rutine i prljave tehnike na koju smo na žalost navikli u srpskom pravosuđu…

Posle najnovijeg skandala, ostaje samo opor utisak, da li je sudija Biljana Mraović morala da za "ovako nisku cenu uništi svoj decenijama građen sudijski autoritet i integritet", pogotovo posle svega onoga što je preživela i doživela u "žutom reizboru sudija", a potom i sa Narodnom kancelarijom i kabinetom predsednika Borisa Tadića!?

Povodom oslobađajuće presude protiv gradonačelnika Nebojše Zelenovića, danas se oglasilo povereništvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Šapcu, što prenosi Mačva Sky Info,  navodeći da je ovakva presuda presedan i veliko poniženje za građane, posebno kada se zna da je zloupotreba budžeta za 2015. godinu koju je otkrila Državna revizorska institucija (DRI) teška pet miliona evra. Ali i da su u igri još neki interesi.

- Ovaj sudski epilog, nažalost, ima korene dublje nego što bi to mogli da zamisle pošteni stanovnici Šapca, pa ih Srpska napredna stranka ovom prilikom obaveštava da je sudija Biljana Mraovic imala dodatni motiv da donese ovakvu odluku. Naime, dva meseca pošto je optužnica protiv Zelenovića stigla u sud, kćerka sudije Biljane Mraović je 06. februara 2018. dobila posao vaspitačice na određeno vreme u Predškolskoj ustanovi "Naše dete" - piše u saopštenju SNS.

Za ovo zapošljavanje, nije bilo javnog konkursa.

- Sa nadom da se ovakvo nešto nikada neće ponoviti, Srpska napredna stranka obaveštava građane da će protiv svih koji su umešani u slučaj koji je prerastao u aferu, podneti odgovarajuće prijave. Sigurni smo da će svi predmeti i krivične prijave koje su godinama skrivani, a koji će pokazati pravo lice Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića ugledati svetlost dana i pokazati ko je ko u gradu Šapcu  - navodi se u saopštenju.

Da će biti nevolja i problema sa procesuiranjem gradonačelnika Zelenovića - bilo je  odmah jasno! Po dobijanju Krivične prijave od strane Državne revizorske institucije u Osnovnom javnom tužilaštvu, vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca u Šapcu Svetlana Nedeljković se našla u "neobranom grožđu".  Sve vreme  imala je  ozbiljnu opstrukciju u pokušaju da sprovede istragu i donese odluke vezane za prijavu.

Nekoliko meseci  je kao Osnovni javni tužilac u Šapcu tražila sudskog veštaka!  Nikome se nije veštačilo u predmetu koji se vodi protiv Nebojiše Zelenovića, "zbog straha od odmazde Dušana Petrovića"?!

- Pouzdana je informacija da je nekoliko sudskih veštaka iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Valjeva, Loznice odbilo da veštači u predmetu u kom su svi dokazi jasni i sigurni, jer je prijava podneta od DRI a ne od nekog NN lica – tvrdi dobro obavešteni izvor Embarga.

- Znam da je jedan sudski veštak iz Beograda prihvatio predmet, pa posle nekoliko dana odustao? Da li to dovoljno govor kakav je vruć krompir dobila Svetlana Nedeljković.

Na kraju, "našao se junak" – Milorad Dostanić, sudski veštak iz Sremske Mitrovice prihvatio je da veštači u predmetu protiv Nebojiše Zelenovića.

- Svoj posao odradio je profesionalno i u radu je konstatovao da se potvrđuje nalaz Državne revizorske institucije,čak je možda prijava mogla biti i proširena, ali se u nalazu složio sa DRI. Potvrđen je nalaz DRI, čime su se stekli uslovi da Krivična prijava bude potvrđena i da Osnovno javno tužilaštvo podigne optužnicu protiv Nebojiše Zelenovića.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Agnesa Poč Vinčić je vodila predmet i u skladu sa tim je i bila tužilac koji je zastupao tužilaštvo u Osnovnom sudu u Šapcu. Ona je samo jedan od zamenika koji su izabrani u vreme i za vreme Dušana Petrovića. Inače u Šapocu i okolini, duže celog mačvanskog okruga i dalje se bivši čelnik DOS-a i ministar u njihovim vladama spominje kao neko ko "žari i pali" iz senke? Kao čovek koji biografije mnogih bitnih ljudi drži  "u fijokama" koje mogu jednoga dana biti otvorene, "ako zatreba".

- Od 2012. godine nijedan novi zamenik javnog tužioca nije ušao u Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu - tvrdi sagovornik Embarga.

- Jedina osoba koja je postavljena od 2012. je v.d. Osnovnog javnog tužioca Ceca Smiljanić, koja kao pojedinac izuzetno teško funkcioniše u okruženju "žutih" zamenika tužioca.

Predsednik Osnovnog suda u Šapcu Maletić po dobijanju predmeta donosi odluku da sudija Biljana Mraović  bude postupajući sudija uz uveravanje da će suditi časno i pošteno u skladu sa dokazima.

- Ona je jedan od sudija koji u Dušanovoj reformi pravosuđa nije reizabrana i koja je posle sudskog procesa vraćena na posao uz ozbiljnu novčanu nadoknadu koja je njoj, kao i drugim sudijama tom prilikom isplaćena. U to vreme, 2010. godine neizabrana sudija Biljana Mraović, koja je 24 godine sudila krivičnu materiju, poslala je krajem 2009. godine u zatvorenoj koverti pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću preko Narodne kancelarije predsednika Republike u kojem je ukazala na svoje sumnje u proces izbora sudija, a onda je bivši kolega iz Šapca koga je pomenula u pismu tužio za klevetu. Neko u Generalnom sekretarijatu je njeno pismo pročitao, o sadržaju nezakonito obavestio sudiju koji se pominje, da bi on, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, i dobio pismo koje mu je poslužilo kao dokazni materijal za tužbu o kleveti. U junu 2011. oslobođena je krivice po privatnoj tužbi za klevetu čoveka koga je pomenula u pismu tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
ognjen

23.05.2018 20:16

Snašla se, svima dobro.

grba

24.05.2018 05:06

@ognjen - Preko ledja sapcana

Fudbaler

23.05.2018 20:28

Svako ko je kriv neka odgovara, a verovatno da niko nije imao dokaza čim je Zelenović na slobodi.

Bane

24.05.2018 04:00

@Fudbaler - Da je pravde Zelenović bi bio u apsu.