SRPSKA LISTA: Nećemo podržati vojsku Kosova - mora se formirati ZSO!

Autor: Agencije, Republika

Vesti

23.05.2018

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska lista neće podržati bilo kakav pokušaj Prištine da formira vojsku samoproglašenog Kosova, rekao je u ime Srpske liste Dalibor Jevtić.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Jevtić u ime Srpske liste

- Srpska lista neće podržati formiranje vojske Kosova. To je stav koji je davno saopštila - rekao je Jevtić novinarima tokom današnje posete Ranilugu na krajnjem jugoistoku Kosova i Metohije.

On je ponovio i da Srpska lista i predstavnici Srba u privremenim kosovskim institucijama neće prihvatiti da bude izigran Briselski sporazum i njegove precizne odredbe o obavezi Prištine da formira zajednicu srpskih opština.

- Zajednica srpskih opština mora biti formirana isključivo u skladu sa odredbama Briselskog sporazuma - naglasio je Jevtić, koji je i zamenik premijera samoproglašenog Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci.

On je napomenuo da je Briselskim sporazumom precizno rečeno da i Beograd i Priština moraju uskladiti pravne propise da bi bila formirana zajednica srpskih opština.

- Zašto bi Beograd uopšte vodio pregovore u Briselu i zalagao se za formiranje zajednice srpskih opština ako bi se ti napori svodili na primenu Ustava i zakona Kosova? - upitao je Jevtić, obrazlažući neprihvatanje stava da zajednica srpskih opština bude formirana u skladu sa Ustavom i zakonima samoproglašenog Kosova.

On nije želeo da komentariše najavu pojedinih zvaničnika iz Prištine da će poslije postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Bograda i Prištine biti formirana "zajednica plus" jer to, kako je rekao, treba pitati one koji zastupaju takav stav.

- U svakom slučaju u narednih devet do 12 meseci treba očekivati da bude završen proces formiranja zajednice srpskih opština, koja će omogućiti bolji život Srbima na Kosovu i Metohiji - naglasio je Jevtić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (69)

Loading
je

23.05.2018 14:26

Albanci jedino na silu mogu da formiraju vojsku Kosova...

Milan

23.05.2018 14:27

Niko ne podržava vojsku Kosova, i mogu samo da se nadaju da će je formirati. Mora se pod hitno formirati ZSO.

Bojan

23.05.2018 14:27

Tako je, bre. Formiranje te tzv. vojske Kosova ne dolazi u obzir.

radovan

23.05.2018 14:37

ZSO se mora odraditi u vremenskom terminu za kada je predviđen i po Briselskom sporazumu. Kosovci nikako ne treba da priznaju vojsku Kosova koliko god bili ucenjivani i terorisani.