ISTRAŽIVANJE O POSLEDICAMA BOMBARDOVANJA: Koja je mesta NATO najviše zatrovao?

Vesti

16.05.2018

05:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO je 1999. godine zasuo Srbiju desetinama tona radioaktivnih i kancerogenih otrova, od kojih je najviše stradalo sedam gradova. Ta područja posebno će ispitati nedavno osnovana Vladina komisija za istraživanje posledica bombardovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević

Bujanovac, Vranje i Preševo prvi su na listi jer je Alijansa na ove gradove bacila tone osiromašenog uranijuma. Zatim slede Novi Sad i Pančevo, gde su se, objašnjavaju stručnjaci, posle bombardovanja rafinerija u Dunav izlile tone olova i žive. S druge strane, Kragujevac i Bor kontaminirani su veoma kancerogenim piralenom.

Drecun: Istina se konačno mora otkriti i zbog utvrđivanja odgovornosti

ŠTA JE NAJOPASNIJE

Osiromašeni uranijum je, osim na jug Srbije, bačen i duž celog Kosova, a štetno dejstvo širi se i iz regiona, navodi dr Radomir Kovačević, toksikolog i dugogodišnji načelnik Centra za radiološku zaštitu Instituta za medicinu rada, koji će svoja istraživanja predočiti komisiji.

GNa poluostrvo Luštica u Crnoj Gori NATO je bacio čak 400 projektila sa osiromašenim uranijumom

Dr Radomir Kovačević, toksikolog

- Na poluostrvo Luštica u Crnoj Gori NATO je bacio 400 projektila sa osiromašenim uranijumom. Prilikom dekontaminacije, pronađeno je njih 387, dok je 13 i dalje negde u moru. Najopasnije po zdravlje je to što se radioaktivne čestice prenose na veliku daljinu vazduhom. Ono što komisija treba da utvrdi je uzročno-posledična veza bombardovanja i drastičnog porasta broja obolelih od malignih bolesti u Srbiji, na šta su lekari i stručnjaci već i ukazali - kaže za Srpski telegraf ovaj stručnjak.

30 HILJADA OBOLELIH OD RAKA U SRBIJI 2001. GODINE

Prema podacima koje je NATO dao Ujedinjenim nacijama, na Kosmet, naročito prema granici sa Albanijom, ispaljeno je oko 30.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Još 2.500 je bačeno u užoj Srbiji, oko 300 projektila u Crnoj Gori, dok je u Republici Srpskoj gađano 11 lokacija.

OD PRESUDNE VAŽNOSTI

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, napominje za Srpski telegraf da će komisija ispitati sve do detalja jer konačno mora da se sazna istina o pravom biološko-hemijskom ratu koji je NATO poveo na ovom prostoru.

38 HILJADA OBOLELIH OD RAKA U SRBIJI 2015. GODINE

- Na prvom mestu je važno identifikovati ugrožena područja i preduzeti odgovarajuće mere da se umanje posledice, što je od presudnog značaja za buduće generacije. Istina se konačno mora otkriti i radi utvrđivanja odgovornosti. Ne formira se komisija da bi se podnosile tužbe, ali ako se utvrdi veza, ne treba isključiti ni tu mogućnost - zaključuje Drecun.

Foto: print

OSIROMAŠENI URANIJUM

Kosovo i Metohija: Podujevo sa okolnim selima, okolina Kosovske Mitrovice, okolina Prištine, okolina Đakovice, Uroševac, okolina Prizrena

Jug Srbije: Vranje, Pljačkovica, Borovac, Bujanovac, Bratoselce, Reljan, Preševo

Crna Gora: Luštica

OLOVO I ŽIVA

Novi Sad i Pančevo

KANCEROGENI PIRALEN

Bor i Kragujevac

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading