SKANDAL, STRANAC SE MEŠA U POLITIKU SRBIJE: Britanski ataše bi da smeni Dikovića

Autor: Ivana Žigić

Vesti

15.05.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanske diplomate očito u Srbiji rade šta im se prohte! Tako je vojni ataše Velike Britanije Sajmon Ficgibon dao sebi za pravo da komentariše unutrašnja pitanja Srbije, odnosno činjenicu da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković već godinama na toj funkciji.

RepublikaFoto: Tanjug/Đorđe Savić
ĆUTI I RADI Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba

Ovaj britanski oficir, koji je dovođen u vezu sa projektom Zapada za suprotstavljanje ruskom informativnom ratu u regionu, na seminaru koji je Ministarstvo odbrane Srbije organizovalo na Tari prošle nedelje krajnje nediplomatski je izneo direktnu opasku na Dikovićev račun.

RAZUMEMO HUMOR

- Pratio sam rad tri ministra odbrane i samo jednog načelnika Generalštaba. Izgleda da će Diković zauvek ostati načelnik Generalštaba? Pritom, godinu dana nije imenovan zamenik načelnika, možda i nema potrebe da (Diković) ima zamenika - rekao je pukovnik Ficgibon.

Mi u Srbiji jako dobro razumemo "Montipajtonovce" i "Mućke", a Ficgibon je očigledno i dalje u tom fazonu

Na ovu opasku istog momenta je, kako saznaje Srpski telegraf, reagovao Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i kapetan bojnog broda.

- Čim je to izgovorio, Bošković mu je rekao da mi u Srbiji jako dobro razumemo "Montipajtonovce" i "Mućke", te da je on očigledno i dalje u tom fazonu, ali da shvatamo tu vrstu humora - kaže naš sagovornik koji je prisustvovao ovom događaju.

Izgleda da će Diković zauvek ostati načelnik Generalštaba, a možda i nema potrebe da ima zamenika

Sajmon Ficgibon, vojni ataše

Kako dodaje, iako nije delovalo da je Ficgibon prokomentarisao Dikovića sa nekom zlom namerom, svakako je krajnje neuobičajeno i neprilično, na kraju krajeva, da se jedan diplomata na bilo koji način meša u unutrašnja pitanja jedne zemlje, i to, u ovom slučaju, vojna. Zvaničan komentar u Ministarstvu odbrane pak nismo dobili do zaključenja ovog broja, a ni Diković se nije javljao na naše pozive.

RepublikaFoto: kam.lt
Sajmon Ficgibon, vojni ataše

ANTIRUSKI NASTROJEN

Ipak, poznavaoce prilika u diplomatskim krugovima ovakvo ponašanje vojnog atašea Velike Britanije uopšte nije iznenadilo imajući u vidu da je upravo Ficgibon bio jedan od čelnih ljudi koji su radili na projektu Amerike i njenih NATO saveznika za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u našoj zemlji. Britanski vojni ataše je prošle godine bio označen u javnosti kao izuzetno važna osoba na tom projektu, za koji su bili angažovani i NATO sektor za javnu diplomatiju iz Brisela i NATO kancelarija za vezu u Beogradu.

On je pak samo preuzeo ovu "preteću" palicu od samog ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa, koji je čak u nekoliko navrata otvoreno tražio od Srbije da okrene leđa Rusiji. Poslednji put je, u vreme kada je direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić bio pretučen i uhapšen na Kosovu, tražio da proteramo ruske diplomate zbog navodne umešanosti Kremlja u trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju u južnoj Engleskoj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
kobidrugi

15.05.2018 05:17

Patoloska mrznja anglosaksonaca. U sve se mesaju, oni bi celom svetu da komanduju i sude, oni se ponasaju kao da su nadljudska rasa a mi ostali njihove sluge. Mozda je Darwin ipak bio u pravu buduci da je svoju teoriju razvijao na podrucju upravo tog naroda.

Nebojša

15.05.2018 08:51

Gledam od njih ista kraljica svo vreme. A toliko se vlada promenilo i ministara odbrane i načelnika generalštaba. U najkraćem roku da se izvrši smena kraljice u Velikoj Britaniji a svakako do kraja juna. Molim da se ovo prosledi u njihovu ambasadu i dotičnom pukovniku a možda će i sam pročitati ovde.