PROMENE U SPC: Vladika Grigorije odlazi u eparhiju u Nemačku

Autor: Blic, Republika

Vesti

09.05.2018

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na upravo završenom prolećnom zasedanju Sabora SPC izabrane su nove vladike, a došlo je i do promena na čelu eparhija.

RepublikaFoto: printskrin/TV Hram
patrijarh Irinej

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije dobio je na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke, a na njegovo mesto imenovan je monah manastira Tvrdoš otac Dimitrije.

Vladika Grigorije dobio je na upravljanje ovu značajnu i veliku eparhiju kako bi u njoj sredio stanje jer je ova eparhija, najjednostavnije rečeno, u kolapsu i bankrotu.

Prema saznanjima "Blica" do neočekivanog obrta i odlaska vladike Grigorija u Nemačku je došlo nakon što je na današnjoj završnoj sednici ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog Sabora najviše vremena posvećeno rešavanju gorućih problema koji godinama tište Eparhiju nemačku.

- Nakon višesatne diskusije u kojoj se težilo pronaći najbolje rešenje za novog tamošnjeg arhijereja, a pošto nije bilo drugih kandidata, episkop Grigorije ponudio je da na sebe preuzme žrtvu i prihvati se ovog velikog izazova - prenosi za "Blic" dešavanja jedan od vladika.

Episkop Grigorije rekao je da svoju sadašnju eparhiju može napustiti jer je u besprekornom stanju, tako da svom nasledniku neće ostaviti težak teret.

Predlog vladike Grigorija usvojen je jednoglasno, pa je on novi Episkop frankfurtski i sve Nemačke, a jednoglasno je, na predlog vladike Grigorija, izabran i tvrdoški monah Dimitrije za njegovog naslednika na tronu hercegovačkih arhijereja.

Na saboru je izabrana i nova crkvena vlada u koju ulaze episkop šumadijski Jovan i vladika bački Irinej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading