Spaskovski, generalni direktor rudarskog giganta: U RTB BOR NEĆE BITI OTKAZA

Vesti

10.05.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Status najvećeg rudarskog basena u Srbiji uskoro će biti rešen. Tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor najverovatnije će biti raspisan krajem ovog meseca, najavio je za Srpski telegraf generalni direktor ovog giganta Blagoje Spaskovski.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Generalni direktor srpskog giganta Blagoje Spaskovski

Time se stavlja tačka na spekulacije da će tender biti odložen. U međuvremenu, završava se i reorganizacija preduzeća koja četiri društva RTB Bor spaja u jedan sistem.

Spaskovski: Reorganizacija znači da će RTB Bor regulisati svoja istorijska dugovanja uz povećanje efikasnosti poslovanja

Šta konkretno znači reorganizacija RTB Bor? Kako će se to odraziti na radnike?

- Jedna od mera je spajanje četiri društva u jedan sistem. Radnici četiri društva će ubuduće raditi u objedinjenoj kompaniji. Reorganizacija ne predviđa otpuštanje radnika, već je plan da se nivo proizvodnje poveća. Statusna promena RTB Bora proizlazi iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) i obavezujuća je za kompaniju.

RepublikaFoto: RTB Bor
Rudarski basen Bor

Da li se zna kada će biti raspisan tender za RTB Bor?

- Očekuje se da će, prema najavama, tender biti raspisan do kraja maja. Mislim da će ukupno biti pet-šest kompanija koje će se nadmetati. Ko bude najbolji, taj će i dobiti učešće u RTB i razvijati rudarstvo. Strateški partner će ulaganjem postati većinski vlasnik celog RTB. U kom procentu, to se još uvek sagledava. RTB će ponuditi veliku količinu rude, oko 1,34 milijarde tona rezervi i kvalifikovanu radnu snagu, a strateški partner bi trebalo da uloži oko 350 miliona dolara u RTB iz svojih sredstava.

350 miliona dolara trebalo bi da uloži strateški partner u RTB

Ko su najozbiljniji kandidati? Da li su neki od njih dolazili da obiđu rudnik i kakvi su im utisci o RTB Bor?

- Ozbiljne svetske kompanije su zainteresovane za RTB Bor i te iste su dolazile i razgledale kompaniju. Ne bih ih navodio sada.

303 miliona dolara bio je prihod RTB Bor prošle godine

Kakvi su poslednji rezultati poslovanja RTB Bor?

- RTB Bor je u 2017. godini ostvario prihod od 303 miliona dolara, što je povećanje od skoro 40 odsto u odnosu na 2016. godinu, uz rezultat pre poreza i amortizacije od 84 miliona dolara. Tome je, pored jače cene bakra, doprinela i 18 odsto veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika. Rezultat prva četiri meseca 2018. godine je iznad proseka za 2017. godinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading