Ljajić: REZULTATI POSETE TURSKOJ SU NOVE INVESTICIJE I PROJEKTI!

Autor: Tanjug

Vesti

08.05.2018

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da lični odnos koji je napravljen između predsednika Aleksandra Vučića i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana mnogo znači za unapredenje ukupnih bilateralnih, a posebno ekonomskih odnosa dve zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Rasim Ljajić

Kaže i da, s obzirom da dugo prati srpsko-turske odnose, nikad do sada nije primetio da je neki zvaničnik imao takav doček kod turskog predsednika kao što je predsednik Vučić imao.

Gostujući na javnom servisu Ljajić je primetio da to nije samo pokazivanje prijateljskog stava, već da mi taj prijateljski stav želimo da valorizujemo kroz konkretne oblike ekonomske saradnje.

- Očekujemo nove turske investicije i da se realizuju projekti o kojima je bilo reci tokom ove i prethodne posete, a radi se o velikim infrastrukturnim projektima - dodao je ministar.

Tokom Vučićeve posete Turskoj potpisano je više memoranduma, a Ljajić pominje izgradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva i to obe trase tog puta, jednu koja vodi preko Bijeljine, drugu preko Višegrada.

- Potpisan je memorandum sa turskom kompanijom koju je odredila njihova vlada i koja treba da preuzme deo finansiranja tog projekta, s druge strane deo cemo naravno finansirati mi kroz povoljan kredit koji treba da dobijemo. To sada treba da se definiše - kaže Ljajic.

Osim toga, dodao je, razgovaralo se i o izgradnji infrastrukturnih puteva u regionu Sandžaka, pre svega o putevima Novi Pazar - Sjenica, Novi Pazar - Tutin i Sjenica -Tutin.

- Već ove nedelje ocekujemo tehničku delegaciju turskog Ministarstva građevine, koja će sa našim Ministarstvom građevine doći do nekih početnih dogovora koji treba da predstavljaju osnovu za realizaciju ovog projekta - objasnio je Ljajić. 

Ukazao je da sve što radimo radimo u cilju većeg privlačenja turskih investicija.

- Sada kada mi uspostavljamo ove odnose sa Turskom, svi skaču i kažu - pa šta će oni sa Turskom, što ne idemo ka EU. Mi idemo ka EU, ali hoćemo da otvaramo nova tržišta i hocemo da privlačimo i nove investicije - rekao je Ljajić.

Naglasio je da smo potpisali sve sporazume koje možemo da potpišemo, kao i da imamo odlične politicke odnose i da imamo apsolutno pravni osnov da razvijemo saradnju sa Turskom.

- Poslovni ambijent koji ovde stvaramo, podsticaje koje dajemo i mi očekujemo da će sve to zajedno uticati na veći dolazak turskih investitora ne samo u oblast tekstilne industrije, već i u poljoprivredu, turizam i drugim granama industrije - zaključio je Ljajic.


Na pitanje da je li je ostavka ministra finansija Dušana Vujovića uvod u rekonstrukciju Vlade, Ljajić nije mogao da odgovori, ali je rekao da svakako moramo imati novog ministra finansija.

- Da li će rekonstrukcije biti, ja stvarno pojma nemam, o tome će odlučiti glavna stranka u našoj koaliciji i premijerka Brnabić. Kada će biti, kakav će obim te rekonstrukcije biti - stvarno ne znam - rekao je Ljajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading