Dačić posle uspešnih sastanaka: OVE DRŽAVE NE MENJAJU STAV O KIM!

Autor: Agencije, Republika

Vesti

08.05.2018

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Dačić, koji je boravio u Indiji, Nepalu i Šri Lanki, rekao je da je najvažnija poruka posle tih poseta da Srbija ima "tri čvrsta glasa u prilog teritorijalnom integritetu i suverenitetu".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dačić nakon sastanaka u Indiji, Nepalu i Šri Lanki: Ove zemlje ne menjaju stav o KiM

- Ove posete imaju veliki značaj jer su se desile dugi niz godina nakon poslednjih susreta na visokom nivou. Kada je u pitanju Šri Lanka posle 21 godinu dešava se poseta na visokom na nivou, kada je reč o Indiji posle 10 godina, a kada je u pitanju Nepal posle sedam godina - rekao je Dačić.

On je rekao da su svi razgovori bili "veoma pozitivni" i da su njegovi sagovornici istakli da neće menjati svoj stav po pitanju Kosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Politički gledano ovo su bile veoma uspešne posete. Srbija u prošlosti nije koristila dovoljno pozitivno nasledje iz prošlosti i prepustili smo drugoj strani da radi sa našim prijateljima, jer nismo bili u redovnoj komunikaciji i nismo ih informisali o onome što se dešava - rekao je šef diplomatije koji je u tri zemlje bio od 2. do 8 maja.

Ekonomski odnosi mogu da budu bolji, rekao je Dačič i dodao da je veoma bitno da se organizuju poslovne konferencije, kao i da se radi na povezivanju privrednih komora.

On je rekao da je treba razmotriti ukidanje vize prema Nepalu i Šri Lanki.

- Moguće je povećati broj stipendija za školovanje studenata u našoj zemlji ali je potrebno pronaći modalitete i za saradnju u oblasti turizma, farmaceutike, medicine ali i vojne industrije - rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je plan da se nastave razgovori sa svim "prijateljskim zemljama" kako bi zadržali svoje stavove i ne menjaju odnos prema teritorijalnom integritetu Srbije, a biće nastavljen i rad sa zemljama od kojih Beograd očekuje da povuku priznanje Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading