PUTINOV SARADNIK SERGEJ ŽELEZNJAK: NATO pravi Veliku Albaniju!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

05.05.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO pakt pomaže stvaranje takozvane velike Albanije i provocira nove krvave sukobe na Balkanu, upozorio je Sergej Železnjak, visoki funkcioner Putinove partije "Jedinstvena Rusija".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Sergej Železnak

Železnjak je ovo rekao komentarišući predlog albanske ministarke odbrane Olte Džačke da zapadna vojna alijansa izgradi vojnu bazu u Albaniji.

Prema rečima albanske ministarke, Tirana veruje da je vreme da Vašington uspostavi prisustvo u Albaniji.

- To prisustvo SAD ili NATO predstavljalo bi jasnu demonstraciju da saveznici nisu zaboravili region. Zabrinuti smo zbog aktivnosti Rusije, Kine, Irana i Turske, koje pokušavaju da na Balkanu pojačaju uticaj. Predložila sam američkom ministru odbrane Džejmsu Matisu da SAD otvore pomorsku bazu u albanskom delu Jadrana, kojom bi upravljali Vašington i Tirana a koji bi bio pod kišobranom NATO - rekla je Džačka.

Ukoliko bi se ovaj plan realizovao, Srbija bi sa svih strana bila okružena NATO bazama, što bi pojačalo pritisak da se naša država prikloni ovom paktu.

Komentarišući ove navode, Sergej Železnjak, član Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije, kaže da bi to izazvalo nove sukobe na Balkanu.

- Podrška SAD za izgradnju NATO baze u Albaniji razvija nove sukobe na Balkanu. Neposredna podrška SAD, NATO i EU agresivnim planovima Albanaca povećava napetost. Vojna i politička podrška projektu "velike Albanije" i crtanje novih granica na Balkanu imaju puno zajedničkog sa situacijom u Evropi uoči Drugog svetskog rata, kad je Britanija gurnula Hitlera u rat. Srbija mora vojno da ojača da bi bila u stanju da odbrani Kosovo. Kvalitativno jačanje vojnotehničke saradnje sa Rusijom i zemljama ODKB osnova je za odbrambeni potencijal Srbije, koja samo tako može zaštititi teritorijalni integritet i srpski narod u regionu - naglašava Železnjak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading