POPOVIĆ O POZIVU NA PUTINOVU INAUGURACIJU: Čast i privilegija, potvrda da Rusi poštuju Srbiju kao nabližeg partnera

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

05.05.2018

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, biće uz ambasadora Slavenka Terzića, jedini zvaničnik Republike Srbije na inauguraciji predsednika Rusije Vladimira Putina u ponedeljak 7. maja u Moskvi.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ide u Moskvu: Nenad Popović

- Izuzetno sam počastvovan pozivom da prisustvujem inauguraciji predsednika Putina u Kremlju, jer je veoma važno da neko iz Republike Srbije bude na ovom velikom događaju. Poziv je potvrda da Rusi poštuju Srbiju kao najbližeg partnera, ne samo na Balkanu - kaže ekskluzivno za Sputnjik Popović.

Podrška Moskve

On ističe da je izuzetno počastvovan pozivom i da nikome u Srbiji nije potrebno posebno objašnjavati koliko je za našu zemlju i za srpski narod značajan izbor Vladimira Putina za još jedan predsednički mandat.

- U današnjim okolnostima sve jačih pritisaka na Srbiju, na državno rukovodstvo da se odreknemo borbe za Kosovo i da odustanemo od zaštite Republike Srpske i generalno Srba u regionu, nikada nam nije bila važnija podrška istinskih, iskrenih prijatelja, a Rusija i predsednik Putin su naši istinski iskreni prijatelji. Ovo ne govorim bez osnova, jer su se ta podrška i prijateljstvo potvrdili u mnogim za nas teškim situacijama - kaže Popović.

On odaje da su se na naš poziv Rusija i predsednik Putin uvek odazivali snažnom i bezuslovno podrškom, pre svega kada je u pitanju Rezolucija 1244, kao i pokušaj da se u UN Srbija optuži za genocid.

Odlazak ministra Popovića u Moskvu ne podrazumeva samo prisustvovanje svečanom činu inauguracije. On za Sputnjik otkriva da je već dogovoren niz sastanaka sa ruskim zvaničnicima koji će se desiti pre, ali i posle svečanog čina u Kremlju.

Popović će imati nekoliko radnih sastanaka sa kolegama, ministrima u Vladi Rusije, ali i sa članovima kremaljske administracije, bliskim savetnicima predsednika Putina, a razgovaraće i sa njihovim deputatima u Državnoj dumi i članovima Saveta Federacije.

- Glavna poruka koju ću im preneti je da i predsednik Vučić i cela Republika Srbija snažno podržavaju izvanredne odnose sa Ruskom Federacijom, da smo im zahvalni na njihovoj principijelnoj podršci Kosovu i Metohiji, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, i da želimo da imamo najbolju ekonomsku i vojnu saradnju. Siguran sam da su ove poruke koje ću preneti, poruke celog naroda Srbije - ocenjuje ministar Popović.

Komentarišući činjenicu da je pored svih ministara u Vladi Republike Srbije upravo on dobio poziv na ovaj izuzetan događaj, Popović kaže da veruje da su sve njegove kolege koje će ostati u Beogradu srećne što će on imati mogućnost da sa najbližim prijateljima koji nas uvek podržavaju podeli svoje razmišljanja o želji za što boljom ekonomskom, političkom i vojnom saradnjom.

- Sve građane Republike Srbije, članove Vlade, a posebno predsednika Vučića u Moskvi uvek dočekuju najtoplije, kao goste koje najviše žele da vide na takvim događajima. Siguran sam da će moj odlazak na inauguraciju i dolazak predsednika Vučic´a 9. maja na veliki dan, Dan pobede, doprineti još boljim i jačim vezama između dva najbliža naroda u Evropi, između ruskog i srpskog naroda - kaže Popović.

Parada pobede

Dodaje da je posebna čast za Srbiju što će i predsednik Vučić biti na Paradi pobede, da je pozvan i na sam čin inauguracije, ali da mu neće prisustvovati zbog ranije ugovorenih obaveza. Ovaj poziv takođe potvrđuje u kojoj meri i Rusija i predsednik Putin poštuju doslednu i nezavisnu politiku Republike Srbije, kaže ministar.

- I pored ogromnih pritisaka, Srbija je odbila da uvede sankcije Rusiji, kada je skoro cela Evropa to uradila. Činimo sve da ojačamo partnerstvo dveju država, a sve u najboljem interesu naših građana. Poseta predsednika Vučic´a i sastanak sa predsednikom Putinom biće još jedan važan doprinos našoj ukupnoj saradnji, ali ekonomskom i vojnom jačanju Srbije - zaključuje Popović.

On na kraju razgovora za Sputnjik konstatuje da činjenica da su predstavnici Srbije pozvani na oba tako važna događaja pokazuje koliko Rusi zaista poštuju Srbiju kao najbližeg partnera, ne samo na Balkanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (65)

Loading
nikolas

05.05.2018 16:35

Rusi su nasa braca.

albert kami

05.05.2018 17:02

@nikolas - Sreca nasa pa nas ta braca jako cene i poštuju sto su sada i pokazali.

Jana

05.05.2018 16:35

Srbija je pocastvovana.

Tina

05.05.2018 17:11

@Jana - Srbija je počastvovana jer je tako jedna velika sila poput Rusije poštuje.