Plenković bez komentara o oslobađajućoj presudi Tompsonu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

03.05.2018

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je danas da komentariše oslobađajuću presudu Marku Perkoviću Tompsonu, pevaču koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo.

RepublikaFoto: twitter.com/Katarina Brecic‏
Andrej Plenković ostao bez teksta

Perković je oslobođen optužbi za remećenje javnog reda i mira korišćenja ustaškog pokliča "za dom spremni", iako je to Ustavom Hrvatske zabranjeno.

Plenković je rekao da su preporuke Veća za suočavanje s nedemokratskim režimima "i te kako važne i relavantne".

Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima preporučilo je u martu sankcionisanje korišćenja simbola totalitarnih režima, ali je predvidelo izuzeće da poklič "za dom spremni", kada je reč o komemoracijama i to uz prethodno dobijenu dozvolu.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Perković Tompson

Budući da je presuda Tompsonu u suprotnosti sa stavovima Veća koje je na preporukama radilo duže od godinu dana, novinari su Plenkovića pitali da li će nakon presude odbaciti te preporuke.

Plenković je, međutim, rekao da su preporuke Veća za suočavanje s nedemokratskim režimima itekako važne i relevantne, te da će se, kako je ustvrdio, ujednačiti sudska praksa u vezi sa spornim pozdravom.

- Ministarstva su dobila određeni rok da se o njima izjasne. Kada se izjasne, videćemo kako i na koji način bolje regulisati postojeće zakonske okvire - rekao je Plenković, nakon Svečane sednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u Otočcu.

Prekršajni sud u Slunju oslobodio je juče hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona optužbi za remećenje javnog reda i mira i upotrebu ustaškog okliča "za dom spremni" u okviru izvođenja pesme "Bojna Čavoglave" tokom proslave akcije Oluja u Slunju 5. avgusta prošle godine..

Sud je odlučio da Tompson nije time podsticao mržnju pokličem "Za dom spremni".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading