BEOGRAD SVETSKA PRESTONICA MIKROHIRURGIJE OD 5. DO 8. MAJA: O rekonstrukciji tela, transplatacijama, bioničkim nogama

Vesti

03.05.2018

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najugledniji mikrohirurzi iz celog sveta okupiće se u Beogradu od petog do osmog maja na 14. Kongresu evropske asocijacije mikrohirurga, odnosno svetskom skupu. Presedavajući će biti aktuelni predsednik Evropske asocijacije mikrohirurga, prof. dr Marko Bumbaširević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, veliki je uspeh i priznanje Srbiji što se ovaj kongres održava baš u Beogradu.

- Pored niza uglednih evropskih mikrohirurga, dolaze i najveća imena svetske mikrohirurgije. Više od 500 referata pokriće celokupnu oblast rekonstruktivne mikrohirurgije. Ovaj kongres pokazaće da je mikrohirugija veoma napredovala. Veliki broj predavanja i instruktivnih kurseva prikazaće mogućnosti rešavanja najsloženijih problema u hirugiji upotrebom mikrohiruške tehnike - kaže prof. dr Bumbaširević.

Foto: UNA BOLNICA
Domaćin kongresa: Prof. dr Marko Bumbaširević

On objašnjava da je danas rutina prišivanje odsečenih delova tela, transplantacija kosti, mišića, prstiju sa noge na ruku.

- Takođe rekonstrukcija limfnih sudova u slučaju limfedema. Transplantacija ekstemiteta sa mrtve osobe kao i celog lica, svih delova tela, čak i penisa. Daleko se otišlo u rekonstrukciji lica, dojke... Povrede nerava se leče sa velikim procentom uspeha. Mikrohirurgija je neophodna da bi se plasirale bioničke noge i ruke koje imaju mogu}nost ose}aja. Ina~e, mi smo prvi u svetu, ovde u Beogradu ugradili bioničke noge koje osećaju - naglašava doktor.

Ovo je inače prvi put u istoriji Evropske federacije mikrohirurga, da će mladi lekari besplatno, bez plaćanja kotizacije učestvovati na kongresu.

- Ponosan sam što je Beograd to omogućio. Takođe smo organizovali i mikrohiruški kurs na kome će znanje iz mikrohirugije steći 90 mladih lekara, od toga 30 iz Srbije, besplatno o trošku udruženja - ističe profesor Bumbaširević. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading