RUSI FINANSIRALI ODVAJANJE CRNE GORE OD SRBIJE - PUTIN ZNAO ZA TO?

Autor: Vidovdan.org

Vesti

02.05.2018

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši šef izbornog štaba Donalda Trampa, Pol Manafort, rekao je da ga je angažovao ruski tajkun Oleg Deripaska kako bi pomogao Crnoj Gori da dobije nezavisnost na referendumu 2006. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nameće se pitanje da li je Putin umešan u raspad dve zemlje

Deripaska je odbio da povodom ove informacije da izjavu za BIRN. Manafort je prošle godine priveden od strane FBI u istrazi o vezama Trampa i Rusije.

U očima sveta, otcepljenje Crne Gore predstavljeno je kao „plemenita stvar“, toliko da ju je senator Džon Mekejn, nekadašnji republikanski kandidat za predsednika SAD, nazvao "najvećim evropskim projektom demokratije još od kraja Hladnog rata".

Međutim, Đukanovićeva kampanja je bila sve samo ne čedna i neuprljana kako ju je Mekejn predstavio. Iza inicijative za nezavisnost stajao je prebogati ruski tajkun Oleg Deripaska. 

Nekoliko meseci ranije praktično je kupio čitavu crnogorsku industriju aluminijuma, a pikirao je i ostale grane crnogorske ekonomije. 

Znajući kako je Vladimir Putin postrojio ruske oligarhe, nameće se zaključak da čitava akcija nije mogla da prođe bez njegovog znanja.

Prema izvještaju Associated Press, Manafort je 2005. godine ponudio svoje usluge Deripaski, nakon što je ruski tajkun investirao milione dolara u fabriku aluminijuma u Podgorici.

Manafort je vodio Trampovu kampanju između marta i avgusta 2016. kada je podneo ostavku nakon što su isplivale informacije da je primao novac (oko 12 miliona dolara u kešu) od proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading