UVREDA ILI KRITIKA: Stefanović i Pešićeva oči u oči na suđenju po tužbi ministra

Autor: b92.net, Republika

Vesti

27.04.2018

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv sociološkinje Vesne Pešić nastavljeno je saslušanjem tužilaca i tužene.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Podneo tužbu: Nebojša Stefanović

Stefanović je protiv Pešićeve podneo tužbu zbog teksta "Dosoljavanje", a ona je na saslušanju rekla da joj namera nije bila da njega kao privatnu ličnost uvredi.

Stefanović je na saslušanju rekao da je za tekst saznao od nekog od svojih kolega i da je taj tekst preneo "Blic" i da je u nekim delovima teksta bila jasna namera da on bude uvređen kao ličnost. 

Povređen ugled

- Nisam protiv kritike... Da je to tekst koji kritikuje moj rad, na to bih odgovorio u medijima, ovo je bila uvreda u kojoj vas neko naziva glupim i da je vaša glupost nenadmašna, na to je teško odgovoriti - rekao je Stefanović i dodao da je kao funkcioner spreman da trpi kritike, ali ne i uvrede. 

On je kazao da se opredelio da tuži zbog iznošenja ličnih kvalifikacija, jer je ovo uticalo i na njegovu porodicu jer je svima smetalo što mediji bez ikakve provere objavljuju nešto uvredljivo o njemu i da su i njegovi saradnici videli da je reč o uvredi, a ne o kritici. 

Nisam protiv kritike... Da je to tekst koji kritikuje moj rad, na to bih odgovorio u medijima, ovo je bila uvreda u kojoj vas neko naziva glupim i da je vaša glupost nenadmašna, na to je teško odgovoriti

Nebojša Stefanović

- Iznošenjem ovakvih uvreda na javni način, povređen je moj ugled, jer ovaj tekst čita veliki broj ljudi - rekao je Stefanović, čiji advokat nije bio saglasan sa tim da on odgovori na pitanje kolika je poseta tom portalu, a na pitanje da li čita "Peščanik" rekao je: "Retko, ponekad, retko. Ne često". 

Na pitanje na osnovu čega smatra da nije reč o političkoj kritici, Stefanović je rekao da je u tekstu video rečenice u kojima piše da je glupost ministra Stefanovića nenadmašiva, što ne smatra kritikom, već ličnom uvredom. 

Odbrana Vesne Pešić želela je da postavlja pitanja u vezi sa slučajem Savamala, koji je prethodio ovom tekstu, pa samim tim i izjava Stefanovića o tom slučaju koju Pešićeva, prema njenim rečima, kritikuje u tekstu, ali sud to nije odobrio. 

Stefanović je jedino odgovorio da policijom ne upravlja ministar unutrašnjih poslova, već direktor policije i da njegova tužba nema nikakve veze sa slučajem Savamala. On je kazao i da se u tužbi nije bavio razlozima za objavljivanje teksta, već uvredama iznetim u tekstu. 

Kada je reč o Vesni Pešić podnosi tužbu, a kada ga vređa Šešelj, onda izgleda da ne tuži i da se ne vređa

Katarina Kostić, advokatica Vesne Pešić

Na pitanje da li misli da neko zaista smatra da je on glup, Stefanović je rekao da je predmet njegove tužbe autorka teksta i da on reaguje na ono što autor teksta iznosi, da on ne zna da li je autorka imala razloga da reaguje na njegovu izjavu o Savamali, ali da nije bilo potrebe da ga naziva glupim. 

Odbrana Vesne Pešić je tvrdila da je reč o političkom slučaju i postavila Stefanoviću pitanja da li je tužio predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja kada ga je u intervjuu nazvao "kretenom", ali sud nije odobrio ni ta pitanja. 

- Kada je reč o Vesni Pešić podnosi tužbu, a kada ga vređa Šešelj, onda izgleda da ne tuži i da se ne vređa - rekla je advokatica Katarina Kostić. 

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Vesna Pešić

Vesna Pešić rekla je da je tekst napisala zbog izjave ministra Stefanovića o slučaju Savamala, odnosno da policija nije mogla da reaguje jer bi se izložila opasnosti zbog strujnih kablova i da je ona smatrala "izuzetno glupim da ministar policije to kaže". 

Ona je kazala da njena namera nije bila da ga na ličnoj osnovi uvredi, već da kritikuje njegov rad, pa je reč glup iskoristila kao zamenu za neodgovoran. 

- Reči koje sam pisala, kao i u običnom govoru, nemoj da se ponašaš glupo, znači nemoj da se ponašaš neodgovorno... Inače se tako kaže, a ne misli se na njegovu inteligenciju, već da nije dobro postupio - rekla je Pešićeva. 

Ona je rekla da, dok Stefanović obavlja funkciju ministra, on ne može da u javnosti bude običan građanin, već to može samo sa svojom porodicom, te da ona ne može da kritikuje građanina ili Stefanovića lično, već njega samo kao ministra. 

Znaju se od ranije

Vesna Pešić je dodala da poznaje Nebojšu Stefanovića iz vremena kada su zajedno bili u parlamentu i da ga je jednom prilikom upitala kako tako pristojan čovek može da bude u SRS, tako da ona o njemu privatno ima pozitivno mišljenje. 

Stefanović je pitao Vesnu Pešić da li smatra da se izraz glup od sada može koristiti kao sinonim za neodgovoran, na šta je ona rekla da misli da može, jer je juče čula poslanika Srpske napredne stranke (iz koje je i Stefanović) da govori da opozicija "govori gluposti" i da je predsednik Srbije (i SNS) Aleksandar Vučić nedavno rekao da su građani koji protestuju u Nišu tupavi, što je, prema njenim rečima, gore nego glupi. 

Naredno suđenje zakazano je za 31. maj u 9.00, a stranke u postupku pregledavaće snimke iz televizijskih priloga u kojima ministar Stefanović govori o nereagovanju policije u slučaju Savamala, a koje su prema rečima Vesne Pešić bile podstrek da napiše tekst.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
vlajko

27.04.2018 16:18

Kritika je prihvatljiva a uvreda je za svaku osudu.

milica

27.04.2018 16:21

Po meni je to uvreda pa nek sledeći put bira reči

Sonja

27.04.2018 17:19

Pesicka treba da odgovara za uvrede na racun Nebojse Stefanovica.

Deki

27.04.2018 17:37

Nema niko pravo da vredja nekoga.