Srbija ZABRANILA uvoz hrane životinjskog porekla iz MAĐARSKE

Autor: blic.rs

Vesti

27.04.2018

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog pojave "afričke kuge" kod divljih svinja u Mađarskoj, Srbija je zabranila uvoz i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz ove susedne zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je saopšteno, kod divljih svinja u Mađarskoj otkriven je prvi slučaj "afričke kuge", a o čemu je njihov nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane obavestio Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Zbogo toga je doneta mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske.

- U cilju sprečavanja unošenja uzročnika ove bolesti na područje Srbije, a na osnovu Zakona o veterinarstvu i Naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti "afričke kuge" svinja u Srbiju, na snazi je mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Republike Mađarske - saopštilo je Ministarstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Mađarske divlje svinje neće kročiti u Srbiju

U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Republike Mađarske.

Navedena mera će se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – posebno granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, sa Upravom carina i Upravom granične policije.

Pojačan nadzor nad prometom hrane

Veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

- Ovim putem skrećemo pažnju potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije. Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja - ističe se.

Držaocima svinja skrećemo pažnju da je, u cilju sprečavanja pojave bolesti, najvažnije sprečiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se posebno odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama - ukazuju u ministarstvu poljoprivrede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading