MILO, BRUKO, PRECI TI SE U GROBU PREVRĆU!

Autor: A. V. MARKOVIĆ, M. M. LESKOVAC

Vesti

26.04.2018

05:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milo Đukanović danas možda i ne bi bio tu da mu pretke nije oslobodila srpska vojska u Prvom svetskom ratu. Ipak, to ga ne sprečava da besni zbog bilborda koje su postavile budvanske vlasti, a na kojima se slavi "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu, na Mitrovdan".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
ZABORAVIO ISTORIJU Milo Đukanović

Prvi čovek Crne Gore očigledno ne može da se pomiri sa srpskim korenima, a ni sa istorijskim činjenicama, pa mu je neprihvatljivo što se bilbordima slavi "sto godina ponosa i slave na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske". U crnogorskom ministarstvu kulture čak navode da su ovi bilbordi pokušaj falsifikovanja istorije i da svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako se oslobođenje Budve odigralo bez ijedne vojske sa strane.

Foto: Srpski telegraf
SLAVNI SRPSKI OSLOBODIOCI Bilbordi sa srpskom vojskom 1918.

DRAŽE IM POVLAČENJE

- Zapravo je predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države - besramno tvrde Milovi činovnici.

Kakvi god bili nacionalni osećaji, istorija se ne može lažirati, a jedina istina je da je srpska vojska porazila Austrougare i oslobodila Budvu, poručuje istoričar Božidar Kljajević.

MANDIĆ: Svi Srbi koji su živeli u ovoj zemlji 1918. bili su pravoslavci, koji su s radošću dočekali srpsku vojsku, koja je oslobodila Kraljevinu SHS

- Srpska vojska je oslobodila to područje zajedno sa Srbima iz Crne Gore. Crnogorska vlast sada omalovažava sve što je srpsko i nastoji da udalji Crnu Goru od njenih korena - ističe Kljajević.

TREBA DA SE STIDE

Lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić ističe da vlada Crne Gore falsifikuje istoriju ove zemlje i koristi se izmišljotinama.

- Svi Srbi koji su živeli u ovoj zemlji 1918. bili su pravoslavci, koji su s radošću dočekali srpsku vojsku, koja je oslobodila Kraljevinu SHS. Mi Srbi koji danas živimo u Crnoj Gori ne doživljavamo srpsku vojsku okupatorskom, već bratskom - naglašava Mandić.

On kaže da bi svi iz ministarstva kulture Crne Gore, ali i predsednik Milo Đukanović, trebalo da stide svoje reakcije na ove bilborde, kada bi oni znali za sram.

- Za Budvu i za celu Crnu Goru, 1918. je važna godina kojom treba da se ponosimo i obeležimo stogodišnjicu u svim gradovima zemlje. Vlada je nastavljač austrougarske ideje koja je nekad bila zastupljena na ovim prostorima. Njihovi preci ratovali su zajedno sa našima na Mojkovcu i Kajmakčalanu i današnja izdaja njihovih potomaka ne služi na čast nikome - kaže Mandić.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading