MIŠEL IZUZETNO CENI SRBIJU I VUČIĆA: Važni ste za Evropu i EU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.04.2018

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je danas da veoma ceni iskren i direktan dijalog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da Srbiju smatra ključnim činiocem na Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Šarl Mišel sa premijerkom

- Vi ste ključni činilac budući da nosite značaj regionalne dimenzije. Izuzetno ste važni za Evropu i budućnost EU - poručio je Mišel na ajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Vučićem.

On, kako kaže, spada među evropske lidere koji stavljaju stratešku poziciju ovog regiona na vrh prioriteta.

- I upravo zahvaljući razgovorima sa vama mogao sam da čujem vaše argumente, stavove ne bih li što bolje mogao da razumem vaša razmišljanja i motive. Ako treba da se donesu važne odluke važno je da se sve strane suštinski razumeju, a ne samo površno - poručio je Mišel, obraćajući se predsedniku Srbije.

On je dodao i da se mnogi elementi zasnivaju na tumačenju istorije, ali da mora da postoji i realistički osvrt na ta pitanja.

- Razgovarali smo sa puno poverenja i iskrenosti, veoma cenim vaš otvoren i direktan ton. Razgovori su bili izuzetno korisni i to je veoma važno za naredni period i za EU. Vrlo je važna debata u EU. Ima puno procesa koji u narednim mesecima mogu da se iskoriste kako bi se načinio korak napred - kaže Mišel.

Prema njegovim rečima, potrebno je uhvatiti se u koštac sa teškim pitanjima i potrebna je politička odgovornsot da bi se sve to rešilo.

- Veoma cenim poruke koje ste poslali, a tiču se vladavine prava, slobode govora... Hvala što ste govorili o tome i hvala na tome šta ste preduzeli. EU nije projekat koji počiva na pukim ugovorima već na ozbiljnim jakim vrednostima koje se upisuju u logiku mira, stabilnosti, demokratije, bezbednosti - zaključio je Mišel.


Kako je rekao, razgovori koje su vodili on i Vučić danas i juče bili su veoma plodni i njemu je to veoma važno, jer tako "vidi kako je moguće dalje jačati bilateralne odnose, komercijalnu, ekonomsku saradnju, kako da se poveća potencijal za nove investicije".

Jedna od teme bila je i saradnja policija dve zemlje, koja se, kako je primetio Mišel, odvija na zadovoljstvo obe strane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
Lal

24.04.2018 11:58

EU ceni Srbiju.

smeker007

24.04.2018 12:02

Ako smo vazni privatite nas

sale

24.04.2018 12:06

Rad i zalaganje svako prepozna.

cveta

24.04.2018 12:14

Nadam se da ce doci do pozitivnih dogovora za Srbiju.