BURNE REAKCIJE ZBOG SPORNOG FILMA: Vukosavljević ne sme više da bude ministar!

Autor: J.K.

Vesti

20.04.2018

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Svako ko vodi politiku dodvoravanja, bilo da se radi o kulturi, privredi, odbrani ili bilo kojoj drugoj oblasti, treba i mora da bude smenjen", poručuje Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, povodom pisanja Srpskog telegrafa da je Ministarstvo kulture preko Filmskog centra Srbije učestvovalo u finansiranju filma o albanskim leševima koji su sa Kosova prevoženi u Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug
Vladan Vukosavljević

U pitanju je ostvarenje reditelja Ognjena Glavonića "Teret", koje će jedino sa ovih prostora biti prikazano na Kanskom festivalu.

KATASTROFALNE POSLEDICE

Kritičari za film kažu da je antisrpski, pa učešće zvanične srpske institucije u tome, uz svu umetničku slobodu autora, ocenjuju kao skandalozno i pozivaju na odgovornost.

- Jedan sam od retkih političara u Srbiji koji stalno ističe značaj kulture za postojanje snažne i uspešne države. Veliki je problem što se deo naše kulturne elite dodvorava važećim klišeiziranim trendovima u kojima se već dugo Srbi prikazuju kao loši, a to se radi jer se iz raznih fondova za to dobija novac. S druge strane, tužno je da država preko svojih fondova takođe podržava takve priče jer su uplašeni da ne budu označeni kao ekstremisti ili nacionalisti - kaže Parović dodajući da je za njega sve to sramno i da će posledice toga dugoročno biti katastrofalne. Kulturna kontaminacija je, prema njegovim rečima, često gora od zagađenja životne sredine.

SAŠA BOROJEVIĆ: Ministre, koliko košta autodestruktivna istina koju plaćaju poreski obveznici Srbije?

- Strašno je da decenijama imamo probleme, a da niko ne snosi baš nikakvu odgovornost - ističe on.

SATANIZACIJA SRBA

Medijski strateg Saša Borojević kaže da film nije u službi istine, već dodatne satanizacije celokupnog srpskog naroda.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Parović

- Ideologija autošovinizma kao kancer nagriza naše nacionalno biće. Kako to da se ne snimaju filmovi o agresiji na našu zemlju, o zločinima NDH nad Srbima, trovanju osiromašenim uranijumom 1999. i da još to podrži Ministarstvo kulture. Postavljam javno pitanje ministru: Koliko košta autodestruktivna istina koju plaćaju poreski obveznici Srbije? - pitao je Borojević ministra Vukosavljevića.

Podsetimo, za antisrpski film "Teret" državne institucije i ustanove su izdvojile 6,7 miliona dinara. Sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine dao je 2,7 miliona dinara, dok je Filmski centar Srbije (FCS), koji finansira Ministarstvo kulture Srbije, pomogao sa četiri miliona dinara. U vojvođanskom sekretarijatu su istakli da je novac za ovaj projekat izdvojila prethodna vlast 2013. i 2015.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading