VUČIĆ UOČI RAZGOVORA SA MOGERINI: Očekujem reči ohrabrenja

Autor: Tanjug

Vesti

18.04.2018

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da od sutrašnjeg razgovora sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini očekuje reči ohrabrenja, ali naglašava da se razgovori odnose pre svega na dijalog Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić je, gostujući u dnevniku RTS-a, kazao da se sa predstavnicima EU razgovara pre svega o odnosu Beograda I Prištine, a da sve ostalo zauzima svega 10 odsto razgovora.

Poglavlje 35

- Suštinski razgovaramo o odnosima Beograda i Prištine, koji predstavljaju najveću prepreku na našem evropskom putu, Poglavlje 35. To znamo mi i znaju u EU. Postavlja se bezbroj pitanja, koliko ko ima šta kome da kaže. Imaćemo i mi poruke u vezi formiranja ZSO. Pet godina nije formirana - rekao je on.


Vučić je ukazao da su Albanci imali rokove koje nisu ispoštovali, a danas sa oduševljenjem neki prihvataju što su navodno počeli da rade na tome.

- Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija i to, ali nećete videti statut za tri i po meseca. Obmanjuju javnost međunarodne zajednice, onih koji su stvarali kosovsku nezavisnost - poručio je on.

Vučić je rekao da je pozicija Srbije čista, ali i užasno teška, jer ne razgovara sa Albancima, već sa onima koji ih štite, a to su SAD, Velika Britanija i "ko zna koje sve zemlje“.

- Kada razgovarate sa mnogo jačima, ruke su vam vezane, mnogo ste slabiji, ali vam preostaje samo da se hrabro i ponosito borite za svoju zemlju, za interese svog naroda, za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako bi mogao da opstane na svojim ognjištima - objasnio je on.


Kaže da ne postoji objašnjenje koje mogu da mu daju, i da ne mogu da mu pričaju bajke o nekim ustavima, zakonima, jer, kako je naglasio, zna svako slovo i tačku koja je izgovorena u Briselu.

- Znam koliko je bilo neistina provedene sa druge strane - dodao je Vučić.

Srbija napreduje na EU putu

Na molbu da oceni izveštaj o napretku on je kazao da ne voli da ocenjuje tuđe ocene.

- Njihova ocena je da Srbija napreduje na evropskom putu. Normalno je da napredujete i to je dobra vest za Srbiju, ali to radimo zbog sebe, da bismo imali bolji pravni poredak, bolju ekonomiju, uređeniju zemlju. Nastavićemo da radimo i napredujemo - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
Sanja

18.04.2018 18:04

Nadam se dobrom sastanku predsednika Vucica i Federike Mogerini.

Hana

18.04.2018 18:28

@Sanja - Ocekujemo pozitivan ishod sastanka.

tanja

18.04.2018 18:10

Verujem da ce biti sve u redu

miki

18.04.2018 18:10

Srbija je na dobrom putu.