SIMBOL STRADANJA: Godišnjica ubistva Milice Rakić (3)

Autor:

Vesti

17.04.2018

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za vreme NATO bombardovanja mala Milica Rakić (3) plašila se da ide sama u kupatilo. Uvek je tražila da neko bude sa njom. Te kobne noći 17. aprila 1999. godine na majčino pitanje da li hoće da i mama ide sa njom, rekla je da će sama. Majka Dušica ju je spustila na nošu i izašla, a svega nekoliko sekundi kasnije geler od rasprskavajuće bombe uleteo je kroz prozor u kupatilo i pogodio trogodišnju devojčicu dok je sedela na noši.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Spomenik Milici Rakić

Slike devojčice koja je rođena u Batajnici i priča o njenoj sudbini brzo su obišle svet, a čak je i svetska javnost bila zgrožena činjenicom da je za vreme NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju ubijeno nevino trogodišnje dete.

NAJGORA NOĆ

Prisećajući se krvavih stradanja nevinih žrtava, a posebno dece, Avram Izrael, u vreme bombardovanja načelnik Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje, kaže da je najgora noć tokom agresije bila upravo ta kada je NATO ubio malu Milicu.

- Mislim da je to moglo da bude izbegnuto jer, da se malo dete nalazi tako blizu batajničkog aerodroma, koji je toliko puta gađan, užasna je greška. To bi dete danas bila devojka od 22 godine - kroz setu kaže Izrael, koji taj zločin ne može da zaboravi.

SPOMENIK I FRESKA

Maloj Milici, simbolu za svu decu koja su ubijena 1999. u NATO bombardovanju, podignut je spomenik koji se nalazi u Tašmajdanskom parku u Beogradu. Bista Milici Rakić postavljana je triput jer je dva puta bila rušena.

79 dece ubijeno je za vreme NATO agresije

Zahvaljujući Pokretu za razvoj Batajnice, gde je trogodišnja devojčica nastradala, postavljena je i spomen-česma sa njenim likom uz saglasnost njenog oca Žarka. Takođe, freska male Milice nalazi se u manastiru Tvrdoš kod Trebinja.

Nažalost, ona nije bila jedino dete koje je stradalo od NATO bombi. Tokom 78 dana bombardovanja poginulo je čak 79 mališana.

DECA ŽRTVE NATO BOMBI

Bojana Tošović (1) - 11. april 1999, Merdare
Najmlađa žrtva NATO agresije imala je samo 11 meseci i tri dana kada je 11. aprila 1999. bombardovano Merdare. Tek što se probudila rano ujutru, njena kuća je pogođena. Stradala je zajedno sa ocem Božinom, koji ju je držao u naručju, dok je majka u sedmom mesecu trudnoće ostala da ih čeka u podrumu gde su se krili.
Marko Simić (2) - 31. maj 1999, Novi Pazar
U 13.25 u Novom Pazaru projektil je pogodio stambenu zgradu u Ulici Stevana Nemanje. Tada je stradalo 11 nedužnih civila, među kojima i dvogodišnji Marko Simić, koji je život izgubio u naručju svoga oca Vladana Simića.
Stefan (8) i Dajana (5) Pavlović - 27. maj 1999, Ralja
U Ralji pod Avalom stradali su osmogodišnji Stefan i njegova petogodišnja sestra Dajana. Projektil je oko 23 sata pogodio kuću u koju su se Pavlovići doselili bežeći od NATO bombi sa Novog Beograda.
Branimir Stanijanović (6) - 12. april 1999, Aleksinac
Među stradalim putnicima voza koji je pogođen na mostu u Grdeličkoj klisuri bio je i šestogodišnji Branimir Stanijanović iz Aleksinca. Ugljenisano telo dečaka nađeno je tek 15 dana posle napada.
Sanja Milenković (15) - 30. maj 1999, Varvarin
Stradala je tokom raketiranja mosta u Varvarinu. Sa dva gelera je pogođena u leđa. Izdahnula je na putu do bolnice. Bila je đak Matematičke gimnazije u Beogradu, a kada je došla kući, rekla je da je došla na sigurno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading