SOLARNI PANELI I U POGONU ZA PROIZVODNJU "JAZAK" VODE: NIS nastavlja sa realizacijom ZELENE AGENDE! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.07.2024

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NIS će i u narednom periodu nastaviti sa investicijama u zelenu energiju

SOLARNI PANELI I U POGONU ZA PROIZVODNJU "JAZAK" VODE: NIS nastavlja sa realizacijom ZELENE AGENDE! (FOTO)

Foto: Pres služba NIS-a

U pogonu za proizvodnju pijaće vode "Jazak", kompanija NIS izgradila je solarnu fotonaponsku elektranu ukupne snage 620 kWp koja je puštena u rad prošlog meseca.

Ekipa Srpskog telegrafa i portala Republika.rs imala je priliku da vidi prvu elektranu veće snage u NIS-u, koja će pored uštede električne energije, značajno doprineti očuvanju zaštite životne sredine.

Predstavljajući projekat na kojem su mesecima marljivo radili, govorili su Rastislav Kragić i Biljana Lovčević Kureljušić, koji su pojasnili sa kakvim su se sve izazovima susreli tokom izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana, kao i šta je bio krajnji cilj ovog projekta.

- Ima dovoljno prostora da se postave fotonaponska polja i veliki izazov nam je bio da praktično prvi veliki projekat koji smo realizovali ima kombinovano postavljanje fotonaponskih polja, odnosno, i na tlu i na krovovima - rekao je ekspert za energetiku Rastislav Kragić.

 

NIS će i u narednom periodu nastaviti sa investicijama u zelenu energiju, pa je tako u narednoj fazi planirana i instalacija solarnih panela na druge benzinske stanice, ali i strateške objekte kompanije.

Za naš medij su najavili i da su započeli izgradnju solarne elektrane na objektu u Novom Sadu.

- U toku je izgradnja možda najveće trenutno planirane elektrane u našoj kompaniji, u pitanju je elektrana u skladištu derivata Novi Sad, koja će biti snage 6,59 MWp - istakla je Biljana Lovčević Kureljušić, ekspert za građevinu.

Uz izgrađeni kapacitet od 2 MWp na benzinskim pumpama i u pogonu Jazak, realizacijom ova četiri ugovorena projekta ukupna snaga solarnih elektrana dostići će 10 MWp krajem 2024. godine uz prosečnu godišnju proizvodnju od 11.500 MWh čime će se postići smanjenje emisija ugljen dioksida za 12.500 tona godišnje.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading