ČUDO OD TUNELA! PROJEKAT KOJI ĆE PREPORODITI SREM!

Autor: S. L. - E. S. T.

Vesti

16.06.2024

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iriški venac ima dve cevi od po 3,5 kilometara dužine i po tome je jedinstven u Srbiji

ČUDO OD TUNELA! PROJEKAT KOJI ĆE PREPORODITI SREM!

Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlovic

Tunel Iriški venac, kada bude završen, biće najduži u Srbiji, sa čak 3,5 kilometara. On je deo grandioznog projekta gradnje Fruškogorskog koridora, koji će preporoditi Srem, ali i mnogo šire područje naše zemlje.

Radove na tunelu u subotu su obišli premijer Miloš Vučević i ministar saobraćaja Goran Vesić i konstatovali da je do sada odrađeno 52% svega što je predviđeno, te da će radovi na kompletnom koridoru biti završeni u roku, odnosno do septembra 2026.

Koridor je spojen s Novim Sadom, uključujući i most kod Petrovaradina. Na taj način ova saobraćajnica spojena je s već izgrađenom saobraćajnicom Ruma - Šabac, odnosno nastavkom prema Loznici, koji se gradi, kao i sa auto-putem Beograd - Šid i kod Novog Sada sa auto-putem koji ide od Beograda ka Novom Sadu i Subotici, kao i sa budućim auto-putem Beograd - Zrenjanin.

Kinezi hvale saradnju s državom

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je odličnu saradnju s državom.

- Zadovoljan sam što Srbija napreduje po pitanju infrastrukture. Verujem da uz podršku premijera i svih nas možemo da završimo koridor u datom roku. Ovo će biti najduži tunel u celoj Srbiji - naveo je Li Ming.

Republika

Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlovi

 

Izgradnja tunela zvanično je počela 1. maja 2021. i radnici CRBC gotovo godinu i po borili su se s terenom na severnom portalu tunela, učvršćujući okolne padine, da bi u jesen 2022. počelo bušenje tunela hidrauličkim bušilicama. Prema idejnom projektu, koji je uradio Institut za puteve 2016, planirana je širina kolovoza od osam metara s dve saobraćajne trake po smeru. Tu su i bezbednosne niše na svakih 150 metara i prolazi za pešake na svakih 290 metara kroz koje će moći da se prođe u slučaju požara, saobraćajnih nesreća i drugih nepredviđenih situacija.

Predviđena je i izgradnja kontrolnog centra, koji će nadgledati saobraćaj u tunelu ispod Iriškog venca, ali i u 350 metara drugom tunelu Širine, koji će se nalaziti iznad Tekija u Petrovaradinu. Sistem za nadzor bi trebalo da prati i nivo zagađenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading