OBELEŽENA 25. GODIŠNJICA ZAVRŠETKA SLAVNE BITKE: Obilićima s Košara večna slava i hvala!

Autor:

Vesti

14.06.2024

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spomenik herojima podignut na inicijativu portala Republika i Srpskog telegrafa

OBELEŽENA 25. GODIŠNJICA ZAVRŠETKA SLAVNE BITKE: Obilićima s Košara večna slava i hvala!

Foto: Vladimir Lukić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović juče je, povodom 25. godišnjice završetka slavne bitke, kao izaslanik predsednika Vučića položio venac na Spomenik junacima s Košara.

- Danas odajemo dužno poštovanje i počast junacima palim u odbranu naše otadžbine i pognutih glava se sećamo naših heroja s Košara. Iako Savet bezbednosti UN nikada nije dao saglasnost na napad na SRJ, u to sumorno proleće 1999. NATO je započeo brutalnu agresiju, koja je urušila međunarodni pravni poredak. Posledice ove bezumne akcije i danas se osećaju i zato istrajna borba za poštovanje međunarodnog javnog prava, kao i Rezolucije 1244, kao i Dejtonskog sporazuma ostaju do danas temelji spoljne politike Srbije - rekao je Starović.

Spomenik je, na inicijativu Srpskog telegrafa pokrenutu 2017, podignut pre četiri godine u parku preko puta beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović". Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca koji su 1999. stradali na karauli Košare u borbi koja je trajala 67 dana.

Foto: Vladimir Lukić

Nemanja Starović odaje počast herojima

- Kada je pre četvrt veka u rejonu karaule Košare brojčano i tehničko nadmoćnija neprijateljska sila nasrnula svom silom i tehnikom na naše prve odbrambene položaje, hrabra srpska vojska nije klonula duhom. Upustivši se u težak boj, pokazali su da su dostojni naslednici srpskih vitezova. Brojna odlikovanja ponosno svedoče o hrabrosti vojnika iskazanom pred neprijateljskom vatrom s odlučnom namerom da se odbrani svaki pedalj državne teritorije. Zahvaljujući takvom otporu naše vojske, kopnena invazija neprijateljskih snaga zaustavljena je tu na samoj granici - podsetio je Starović.

Njihova žrtva, kako je istakao, nas obavezuje da ih spominjemo svagda i svuda:

- Vremena kad nismo smeli da koristimo reč agresija i kad je u javnosti izbegavana priča o Košarama odavno su iza nas. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, junaci s Košara su konačno dobili pažnju i mesto koje zaslužuju u našem društvu. Gradeći i snažeći Srbiju, mi ćemo graditi i sećanje na najbolje među nama koji su dali sve za našu jedinu otadžbinu. Neka je večna slava palim borcima. Živela Srbija.

Hronologija gradnje

- 31. maja 2017. - Srpski telegraf pokrenuo inicijativu da se podigne spomenik
- 4. decembra 2017. - donacijama građana sakupljeno 3.428.000 dinara za izgradnju obeležja
- 16. marta 2018. - završen spomenik
- 24. septembra 2019. - grad odobrio postavljanje u parku preko puta bolnice "Dr Dragiša Mišović"
- 28. jun 2020. - svečano otkriven

Činjenice
- bitka na Košarama počela 9. aprila 1999, kad su teroristi OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju
- granicu oko karaule štitilo oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, nasuprot deset puta jačem neprijatelju
- u pomoć stigao vod vojne policije, ali su snage OVK uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja glava
- dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane, koja je sprečila dalji prodor neprijatelja
- okončana 14. juna 1999, povlačenjem posle Kumanovskog sporazuma

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading