SVE JE UNIŠTENO SEDAM DANA PRE BERBE! Nevreme donelo ogromnu štetu voćarima! Skrštenih ruku mogu samo da sabiraju gubitke... (FOTO)

Autor:

Vesti

13.06.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregledima utvrđeno da je više od 95 odsto oštećenih plodova voća.

SVE JE UNIŠTENO SEDAM DANA PRE BERBE! Nevreme donelo ogromnu štetu voćarima! Skrštenih ruku mogu samo da sabiraju gubitke... (FOTO)

Foto: RINA

Dan nakon razarajućeg nevremena koje je pogodilo čačanska sela podno planine Jelice, zabrinuti voćari kupe plodove sa zemlje i sabiraju štetu. Velika oštećenja pretrpela je kajsija, koja za samo nekoliko dana pristiže na berbu.

- Na samo sedam dana pred berbu kajsije grad je oštetio voćnjake, nevreme praćeno gradom bilo je snažno, padao je mešovit grad, bilo je krupnijih i sitnijih ledenica. Sada sagledavamo štetu I odmah su evidentni udarci na plodovima. Živimo od voćarstva, koje gajimo na pet hektara, najviše pretenduje šljiva, potom jabuka, kajsija i nešto kruške”, kaže za RINU Zoran Stojić, voćar iz sela Banjica.

On dodaje da jaka oluja nije zaobišla nijedan voćnjak i da je šteta pričinjena svuda. Ipak, kako kaže, već dugo godina se bavi poljoprivredom i navikao je na ove teške uslove i vremenske nepogode.

Republika

Foto: RINA

Sadnice potpuno uništene

- Grad je sve zakačio, ali već znamo da on retko kad Banjicu preskače, samo zavisi da li je jačeg ili slabijeg intenziteta, poslednji put slično je bilo 2017. godine”, rekao je ovaj voćar.

Profesor Svetomir Stamenković, voćar iz Banjice, kaže da je pregledima utvrđeno da je više od 95 odsto oštećenih plodova voća.

- Neki plodovi su totalno uništeni i veliki broj plodova je na zemlji, ti plodovi su praktično izgubljeni. Ono što je ostalo na granama potrebno je u narednom periodu zaštititi. Može da se nešto izvuče, da se spasi, jer, ako se ne preduzmu mere zaštite, sve će to propasti. Dakle, savetujem proizvođačima koje je zadesio grad da izvedu tretiranje što pre moguće, čim uslovi dozvole da zaštite ono što je ostalo, jer to što je ostalo može da ode u industriju, tako da proizvođači mogu da iskoriste bar jedan deo tih oštećenih plodova I poboljšaju svoj budžet”, rekao je prof. dr Svetomir Stamenović, voćar iz Banjice.

On je naglasio da je tretiranje obavezno kod svih voćnih vrsta, kao I kod ratarskih I povrtarskih kultutre koje je grad oštetio.

- Nama predstoji prijava osiguravajućim kućama da oni izađu na teren, da vidimo kako će to proceniti I nadamo se da će biti realni u proceni, proizvođači uvek kažu, hoćemo da es osiguramo, ali da to uvek bude realna procena. Kajsija je stradala sedam dana pred berbu, spas je tako što će ići u industriju za rakiju, compote i sokove, što je jedini način da se oštećeni plodovi kajsije iskoriste”, zaključio je Stamenković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading