SRBI NE SMEJU U EU! ONI SU PUTINOV TROJANSKI KONJ

Autor: I. ŽIGIĆ

Vesti

11.04.2018

05:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiji nikako ne treba dozvoliti da uđe u Evropsku uniju, poručio je britanski analitičar Mark Galeoti u intervjuu kom su radio i sajt Slobodna Evropa dali veliki značaj. On je, otkrivajući praktično zvaničnu politiku Londona (za njega važi da najčešće govori stvari koje oni ne mogu zvanično da kažu), poručio da smo mi samo trojanski konj koga Rusija vidi kao sredstvo preko kog će rovariti unutar EU ako mi postanemo deo Unije. S druge strane, domaći sagovornici podsećaju da nam je Britanija vekovni neprijatelj koji je našoj zemlji nanosio samo zlo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Galeoti navodi da je Moskva vešto iskoristila to što EU ne zna šta bi sa zapadnim Balkanom i nema jasno definisanu politiku.

- Rusija sada mnogo više želi članstvo Srbije u EU i ohrabruje je na tom putu, dok su ranije govorili da je sve na Srbiji. Razlog za to je što pokušavaju da razviju Srbiju kao svog potencijalnog trojanskog konja unutar EU, politički, ali i ekonomski. Ključni igrač Moskve u strategiji za Balkan su Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić, koji je s njihove tačke gledišta sigurno najkorisniji saveznik - rekao je britanski analitičar.

Drecun: Bolje bi bilo da nam Britanci objasne ulogu u masakru u selu Staro Gracko na Kosovu i podmetanju bombe pod autobus pun Srba

DODIK I DAČIĆ

Galeoti navodi da su Kremlju bliži Milorad Dodik i Ivica Dačić, ali da je za Moskvu najvažniji Vučić.

- Predsednik Srbije ima priličnu podršku u Briselu, sujetan je i zna kako da govori u zapadnom stilu, da se pravi da je jedan od njih iako je jasno da nije. S druge strane, on je taj koji gura prilično tešku agendu o Kosovu, a to je sve zapravo veoma korisno za Rusiju jer je za njih dobro sve što stvara dalje tenzije u regionu - poručuje Galeoti.

Nimalo slučajno, ove poruke Galeotija stižu upravo u vreme kada se Britanija na velika vrata vraća na Balkan jer posle Bregzita i najave napuštanja EU pokušava da širi uticaj svuda gde je to moguće, u svom starom kolonijalnom maniru.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, ocenjuje da je Galeoti, kao i drugi britanski analitičari, vratio u život hladnoratovsku retoriku. Takvu britansku politiku on karakteriše kao prljavu.

- Sve to oni sada vraćaju u život zbog aktuelnog sukoba sa Rusijom. Pokušavaju da uvuku Srbiju u to geopolitičko sučeljavanje Amerike i Zapada sa Moskvom. To je ta prljava britanska politika koja opet pokušava da destabilizuje region i uvuče nas u svoje prljave igre - ističe Drecun za Srpski telegraf.

2025. GODINA JE OZNAČENA KAO MOGUĆI DATUM ULASKA SRBIJE U EU, ALI SU POSLE TOGA USLEDILE IZJAVE KOJE TO RELATIVIZUJU I ODLAŽU

NE PIJE VODU

Drecun podseća i šta je sve London radio na Kosovu:

- Tamo su njihovi specijalci, pripadnici SAS, ratovali na strani terorista i ubijali naše pripadnike snaga bezbednosti i civile, a još nam nisu objasnili ni svoju ulogu u masakru u selu Staro Gracko, kao i u postavljanju bombe na koju je naleteo autobus "Niš ekspresa". Očito nastoje da i dalje rade po istoj matrici.

Politički analitičar Dragomir Anđelković takođe smatra da su potezi Britanije izuzetno štetni:

- Pogotovo to što on tvrdi ne pije vodu jer i sadašnje članice EU imaju bliske odnose sa Moskvom, od Mađarske preko Grčke do Kipra, a da ne govorim da je jedan značajan deo političke javnosti u Nemačkoj krajnje prijateljski nastrojen prema Rusiji. Istovremeno, Srbija je previše mala zemlja da bi bila nečiji trojanski konj.

Najava britanskog angažovanja na Balkanu
1. Nedavni izveštaj Doma lordova u kojem se potencira ruski uticaj u regionu
2. BBC obnovio program na srpskom posle šest godina
3. Autorski tekstovi i izjave ambasadora Kifa po srpskim medijima
4. Drastično povećan broj engleskih agenata i obaveštajaca u regionu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading