Niški aerodrom "častio" putnike sa 5, 5 evra

Autor: Novosti, Republika

Vesti

10.04.2018

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktno iz gradske kase, grad Niš je za operativne troškove niškog aerodroma potrošio 300 miliona dinara i tako na indirektni način subvencionisao putnike koji su koristili ovu vazdušnu luku.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Niški aerodrom "Konstantin Veliki"

Od 2015. godine sa ovog aerodroma je poletelo 450.000 putnika, što znači da je svaki od njih dobio 5,5 evra subvencije. Brojke dalje govore da bi sa ovim brojem putnika i aerodromskom taksom od tri evra, bez lokalnih i državnih dotacija, svake godine bio u gubitku 100 miliona dinara.

Uz veliku pompu obarani su rekordi, ali izgleda da je prava istina o poslovanju ovog aerodroma izašla na videlo tek kada su se Nišlije pobunile zbog namere države da ga "prisvoji".

Sada je teško objasniti da nije sve tako idealno, jer je opšti utisak da se Nišlijama otima jedan uspešan projekat na koji su veoma ponosni. I sam gradonačelnik Darko Bulatović je u oktobru prošle godine izjavio da aerodrom dobro posluje i da će u 2018. godini nastaviti svoj rast bez subvencija lokalne vlasti.

Mnogo hvale na njegov račun izrekla je i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je ovaj projekat nazvala timskim uspehom vrha države, lokalne vlasti i rukovodstva aerodroma.

Pre desetak dana, a samo dan nakon zaključka Vlade Srbije, niško gradsko veće donosi odluku da državi prenese sva prava koja se tiču vlasništva nad aerodromom. Ostalo je samo da tu odluku aminuju odbornici Skupštine grada pa da Nišlije "izgube" svoju luku.

- Brzopleto i nespretno se krenulo u ovaj proces, i sasvim je logično da su građani zbunjeni. Vazdušni saobraćaj je ozbiljna delatnost i ne možete ga (zlo)upotrebljavati za račun svakodnevne politike. Jednog dana se hvalite poslovanjem, a drugog kažete da je neodrživ - kaže izvor iz lokalne samouprave, koji je upućen u poslovanje aerodroma, i dodaje da su svi podaci dati i odbornicima koji treba da odluče hoće li "pokloniti" aerodrom državi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading