BURA ZBOG ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI: Kandićka i NVO bi da tuže i presuđuju!

Autor: J.D.J.

Vesti

09.04.2018

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevladine organizacije, za koje su sinonim imena poput Nataše Kandić, Sonje Biserko i slična, lobiraju za izmene zakona koje bi im omogućile da vedre i oblače po srpskim sudovima. Kako upozoravaju protivnici ove ideje, ukoliko njihov naum prođe, predstavnici NVO bi pod paravanom besplatne pravne pomoći učestvovali na suđenjima barabar sa tužiocima i advokatima, mogli bi da ispituju svedoke, drže uvodne i završne reči, podnose predloge i žalbe...

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Prekinuta emisija: Voditeljka "raspustila" goste posle neumesnih reči predstavnika tzv. civilnog društva (levo)

Sve ovo izbilo je u prvi plan kada je na RTS prekinuto zajedničko gostovanje između člana radne grupe za izradu zakona Saše Gajina i poznatog beogradskog advokata Ivana Simića. Voditeljka jutarnjeg programa morala je da prekine sučeljavanje nakon što je Gajin nepristojno prekinuo sagovornika rečima: "Hoćeš li već jednom da ućutiš?" Dok je Gajin juče odbio da bilo šta kaže za Srpski telegraf, jedan od predvodnika beogradskih advokata Ivan Simić za naš list ističe da bi ovakav eksperiment imao fatalne posledice po ionako krhki pravni sistem i interese građana.

RepublikaFoto: youtube.com/Nasa Televizija

Advokat Simić: Za NVO je jedini interes da rehabilituju svoj potpuno posrnuli uticaj u društvu

- Ustavom je propisano da samo advokatura i službe lokalnih samouprava mogu pružati pravnu pomoć. NVO, međutim, to i sada rade, suprotno Ustavu, i to tako što angažuju svoje advokate kao podizvođače jer oni nemaju ni stručnost ni kapacitet. Hoće veštački da se umetnu, a jedini interes je da rehabilituju svoj potpuno posrnuli uticaj u društvu. Građanima pomoć treba da bude pružena stručno, efikasno i kvalitetno od onih koji su najpozvaniji da je pruže - naglašava Simić.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Đukanović: To znači da bi i Nataša Kandić, koja propagira da je u Srebrenici bio genocid, mogla da zastupa neku pravdu na sudu

Vladimir Đukanović, poslanik, a odnedavno i advokat, kaže da bi bilo potpuno suludo da neko ko nema veze sa pravom zastupa interese ljudi kojima je pomoć preko potrebna, a nemaju novca da je plate:

- Oni nemaju nikakvu stručnost. To znači da bi i Nataša Kandić, koja propagira da je u Srebrenici bio genocid, mogla da zastupa neku pravdu na sudu, što je smešno.

S druge strane, Milan Antonijević iz Jukoma, jedan od retkih iz NVO sektora koji nam se odazvao za komentar na ovu temu, smatra da bi oni bili angažovani u oblastima kojima se izvorno bave.

RepublikaFoto: Public

- Recimo, u slučajevima porodičnog nasilja, gde su upravo NVO obučavale advokate kako da postupaju. Za ta pitanja je potrebno imati senzibilitet i to nisu atraktivni slučajevi oko kojih bi se advokati otimali. A pošto se pozivaju na to da NVO nisu kompetentne, naš ugled zavisiće od toga da li je pomoć pružena stručno - ističe Antonijević.

Nataša Kandić juče nam nije odgovorila na pitanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading