OVDE SE TRADICIJA I ZABAVA SUSREĆE SA DRINOM: Bajina Bašta krije tajnu rajskog mesta (FOTO)

Autor:

Vesti

27.05.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz svoju istorijsku važnost i prirodnu lepotu, reka Drina ostaje jedan od najupečatljivijih simbola Balkana, privlačeći posetioce iz celog sveta da dožive njenu moć i lepotu.

OVDE SE TRADICIJA I ZABAVA SUSREĆE SA DRINOM: Bajina Bašta krije tajnu rajskog mesta (FOTO)

Foto: Predrag Vučkovič

Reka Drina predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine, ali je mnogo više od toga. Njena krivudava putanja kroz dubok kanjon, impozantna visina i brzina, čine je jednom od najfascinantnijih reka Balkana.

Drina se useca u okolne stene, formirajući dubok kanjon koji izaziva istovremeno ushićenje i strahopoštovanje. Sa svojim vijugavim koritom i brzim tokom, ova reka preseca tri jezera: Višegradsko, Perućac i Zvorničko, pružajući posetiocima prilike za relaksaciju i uživanje u prirodi.

Svake godine, Drinska regata okupi na hiljade avanturista koji splavovima i gumenim čamcima pređu 15 kilometara od jezera Perućac do Rogačice. Splavarenje brzacima ove neukroćene reke pruža nezaboravno iskustvo, a nakon avanture posetioci mogu da se opuste uz piće, muziku i tradicionalnu srpsku kuhinju na obali Drine.

Perućačko jezero: Oaza za ljubitelje prirode i aktivnog odmora


Perućačko jezero, smešteno u prelepom kanjonu reke Drine između Bajine Bašte i Višegrada, predstavlja pravu oazu za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Ovo veštačko jezero, okruženo planinom Tarom i Nacionalnim parkom Tarom, pruža brojne mogućnosti za uživanje. Pored ribolova i kupanja, posetioci mogu da uživaju na uređenoj plaži sa pontonima i bazenima za decu, dok su za bezbednost na vodi zaduženi spasioci i spasilački čamac. Tu su i razni sadržaji poput tuševa, tobogana, skakaonica, kao i mogućnost iznajmljivanja pedalina i čamaca. Za potpuni doživljaj, preporučuje se vožnja brodom po jezeru, dok se za gurmanske užitke možete obratiti restoranu na obali.

Drinska regata: Tradicija i zabava na vodi

Drinska regata, najstarija i najmasovnija manifestacija na reci Drini, predstavlja spoj tradicije i savremenih turističkih trendova. Ova manifestacija, koja se već četvrt veka održava u Bajinoj Bašti, privlači veliki broj posetilaca svake godine treće sedmice jula. Osim spektakularnog spusta rekom Drinom, posetioci mogu da uživaju u brojnim pratećim sadržajima, čineći ovaj događaj jednim od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji. Uz karnevalsku atmosferu na vodi, posetioci mogu da uživaju u bogatom programu i da se upoznaju sa drevnim drinskim splavarima, čime ova manifestacija oživljava tradiciju i nasleđe ovog kraja.

Kućica na Drini: Bajkoviti simbol Podrinja

Kućica na Drini, simbol Bajine Bašte i celog regiona Podrinja, predstavlja jedno od najpoznatijih obeležja reke Drine. Ovaj bajkoviti prizor stene sa kućicom, okupan smaragdno zelenom vodom, predstavlja istinsku atrakciju. Ova simpatična kućica nije samo turistička atrakcija već i omiljeno mesto za fotografisanje i uživanje u predivnom pejzažu koji je okružuje. Poseta Kućici na Drini pruža nezaboravan doživljaj i ostavlja posetioce očaranima lepotom prirode i jednostavnošću života na obali reke.

Za one koji žele da istraže Drinu samostalno ili u društvu prijatelja, postoje organizovane ture koje se mogu prilagoditi individualnim željama. Ploviti kroz zanosne predele kanjona Drine, posmatrati bogatstvo faune i uživati u kristalnom sjaju reke, pruža nezaboravno iskustvo koje ostavlja bez daha.

Uz svoju istorijsku važnost i prirodnu lepotu, reka Drina ostaje jedan od najupečatljivijih simbola Balkana, privlačeći posetioce iz celog sveta da dožive njenu moć i lepotu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading