OTKRIVENA VELIKA TAJNA BITKE ZA KOŠARE: Apis spržio teroriste - zasuo ih bombama!

Autor:

Vesti

09.05.2024

23:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Artiljerijski major VJ Srđan Nikolić karauli koju su Albanci prethodno zauzeli naneo je ogromne gubitke

OTKRIVENA VELIKA TAJNA BITKE ZA KOŠARE: Apis spržio teroriste - zasuo ih bombama!

Foto: Printscreen/RTS

Potpukovnik Srđan Nikolić, među saborcima poznat i kao Apis, akter je jedne od najuspešnijih akcija artiljerije Vojske Jugoslavije tokom bitke na Košarama 1999. Tada je bio komandir baterije 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa.
Naime, dugo se verovalo da je karaulu, koju su prethodno zauzeli albanski teroristi, 21. maja greškom pogodila NATO avijacija. Međutim, istina je sasvim drugačija.

SPALILI MU KUĆU

- Navodio sam vatru na Košare. Četiri avio-bombe od 275 kilograma na karaulu. Pogodio sam je dok su u njoj bili šiptarski teroristi. Ratni drugovi me zbog toga zovu Tražena glava. Tražen sam po više stvari. Iz carskog Prizrena sam. Kuću su mi zapalili 1999. benzinom. Pet godina kasnije digli su je dinamitom, a 2018. poravnali bagerima i napravili parking - otkrio je Nikolić, u to vreme major, za Sputnjik.

Republika

Foto: Printscreen/RTS

Pravili lažne položaje i tako zavarali NATO

On precizira da je karaula gađana minobacačima, haubicama, a korišćen je i višenamenski bacač raketa, kao i lanser avionskih bombi košava. On tvrdi da je sve bilo gotovo za pola sata, a da je napad na karaulu usledio u trenutku kada su se u njoj nalazili pripadnici OVK.

IMA LEKA ZA AGRESORA

- Ispalio sam četiri avio-bombe, tačnije košave, i dejstvovao po našoj karauli. Nakon toga krenulo je otvaranje vatre iz višecevnih bacača raketa i mojih haubica. Za pola sata potrošili smo dva beka municije prilikom napada - tvrdi major Nikolić i dodaje da su tada naneti ogromni gubici teroristima.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Napadali u talasima

Pre Košara bio je na položajima u okolini Kosovske Mitrovice, Vučitrna, Bajgore, Drenice, Čičavice. Vojska Jugoslavije bila je nadmoćna, sve do trenutka dok se u ratne operacije nije uključila NATO avijacija. Ali i za nju je, kaže, bilo leka:

- Svakodnevno smo markirali i pravili lažne položaje. Recimo, u zvaničnim izveštajima NATO stoji da je sedam puta pogođena moja baterija, a zapravo nije nijednom. Nismo imali gubitaka, ni u tehnici ni u ljudstvu. A geleri od avio-bombi padali su svuda oko nas.

Napadali u talasima

Kada je počela bitka na Košarama, Nikolić je bio artiljerijska podrška srpskim snagama s vatrenih položaja, ali i s osmatračnica, pošto je otkrivao položaje s kojih su udarali.

- Tri neprijatelja su združeno napadala po tzv. američkom standardu, u talasima. Prvi talas, drugi talas, treći talas, dok ne prođu. A inače su imali smenu na otprilike osam sati. Odmorni borci su dolazili, pa smo imali priliku da dejstvujemo i tokom dovođenja snaga i imali uspehe, ne samo u neposrednoj borbi u prvoj liniji.

Bog ih spasao topovske granate

Bog ih je, dodaje, sačuvao više puta, između ostalog i 16. aprila, kada ih je gađao top iz Albanije, koji je ispalio 50 granata za 10 minuta:

- Jedna je pala između mene i vojnika na metar i odlomio se upaljač. Nije se aktivirala. To je jedina granata koja se nije aktivirala od tih 50. Bog nas je sačuvao, taj top smo s drugim projektilom iz haubice uništili. Direktnim pogotkom u top.

Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, iz jedine kopnene ofanzive tokom NATO agresije na našu zemlju brigada Srđana Nikolića, koja je morala da izađe na kraj i s francuskom legijom stranaca, izašla je bez ijednog gubitka u tehnici:

- Italijani koji su nas dočekali u Dečanima nisu mogli da veruju, mislili su da je sve uništeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading