TAJNI SUSRET TAČIJA I RAME: Glavna tema - podela Kosova

Autor: I.ŽIGIĆ

Vesti

05.04.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Tirani su se u utorak tajno sastali Edi Rama i Hašim Tači, a u diplomatskim krugovima se nakon toga brzo proširila informacija da je glavna tema njihovog iznenadnog i nenajavljenog razgovora bila podela Kosova.

Kako su Srpskom telegrafu potvrdile diplomate iz dve zapadne ambasade u Beogradu, Tači je u Tiranu hitno otputovao na poziv albanskog premijera, koji mu je na sastanku predočio američki plan o podeli Kosova.

Ta ideja figurirala je ozbiljno i ranije, da bi izvesno vreme pala u zapećak, kada se Vašingtonu učinilo da će Srbiju uspeti da pritisne da se potpuno odrekne svoje južne pokrajine. Sada, međutim, nove okolnosti (pogledajte okvir) ponovo su je vratile u žižu.

GLAVNI ČOVEK

- Rama, kao glavni čovek SAD na Balkanu, dobio je zadatak da na neki način pripremi Tačija za ovakav rasplet. Kako je procenjeno, bivši vođa OVK ipak će na kraju izaći kao pobednik iz otvorenog rata koji vodi sa Ramušem Haradinajem i na njemu će biti da sprovede u delo američku strategiju za Kosovo - prenosi jedan od diplomata za naš list.

Dan posle tajnog sastanka održanog u kafiću blizu kancelarije premijera bez bilo kakve najave, prištinski mediji provalili su da je Tači putovao u Tiranu i onda je brže-bolje izdato saopštenje da su on i Rama navodno razgovarali o nedavnim protestima albanskih kamiondžija zbog naplate putarine na auto-putu Priština-Tirana. Tu verziju, međutim, niko nije progutao...

Rama i Tači se sastali u kafiću bez ikakve zvanične najave i saopštenja nakon sastanka

Kako navode izvori Srpskog telegrafa, američki plan o podeli ima nekoliko podvarijanti i on će biti predmet što tajne što javne diplomatije u narednom periodu. Neki od naših sagovornika sve ovo povezuju i sa najavom predsednika Srbije Vučića da će između 10. i 20. aprila u Evropi i svetu voditi "neki od najvažnijih razgovora o pitanju Kosova i Metohije", kao i dolaskom u Beograd (danas) zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera. Takođe, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u nekoliko navrata poručivao je da se lično zalaže za podelu Kosova.

PARALELNE INSTITUCIJE

Da je ovakva ponuda Amerike realna, smatra i bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Spasić.

- Verujem da takav plan ne postoji u zvaničnoj američkoj politici, ali da postoji u paralelnim institucijama koje rade za američku državu. Ipak, mislim da će Albanci teško pristati na to - kaže Spasić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je u pitanju nepristojna ponuda Amerike.

- Postavlja se pitanje zašto nisu nudili tu vrstu podele teritorije kada su Srbi bili većina - napominje on.

Novi momenti obnovili priču o podeli KiM

Novi momenti obnovili priču o podeli KiM

1. Neuspeli pokušaj nasilnog zauzimanja severa Kosova jer je plan bio da se hapšenjem Marka Đurića isprovociraju incidenti posle kojih bi albanske snage upale na sever

2. Brza Putinova reakcija i poruka u telefonskom razgovoru da će svim snagama zaštititi srpski narod na Kosovu, čime su, bar na duže vreme, pali u vodu planovi da se sever KiM oružjem otme od Srba

3. Savezništvo Rusije i Turske i plan Putina i Erdogana da Balkan otrgnu od američkog uticaja

4. Za državnog sekretara SAD postavljen Džon Bolton, čovek koji je otvoreno bio protiv nezavisnosti Kosova

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading