Kosovo i Srbija ubrzali EVROPSKO VREME, pa satovi opet ne rade kako treba!

Autor:

Vesti

04.04.2018

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Satovi koji dobijaju takt iz strujne mreže kasnili su u Evropi zbog problema između Srbije i Kosova. Sada je to skoro sređeno, piše štampa na nemačkom. Ali ni tu nije kraj – sada satovi žure.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Švajcarski satovi nisu tačni. Posebno oni koji su ugrađeni u šporete, na čiji rad utiče frekvencija na strujnoj mreži -  piše list Argauer cajtung.

Oni kažu da je frekvencija zapravo stabilna, za to se brine evropski sistem koji reguliše odnos ponude i potražnje. Ali ukoliko strujna mreža ispadne iz takta, onda i inače pouzdan sat na šporetu odjednom prestaje da bude tačan i ljude sprečava da pravovremeno napuste svoje domove kako bi stigli na voz, autobus ili tramvaj.

List podseća da je ta evropska strujna mreža, u koju je uključena i Švajcarska, od januara do marta ispala iz takta i da je krivac za to spor između Srbije i Kosova.

- Zbog toga što Kosovo nije isporučilo svoj deo struje, nastali su problemi. Srpski proizvođači struje su taj problem mogli da reše. Mogli su. Ali nisu. I tako je, ne samo na Balkanu, već u čitavoj kontinentalnoj Evropi strujni napon pao na ispod 50 herca. Posledica je bila da je takozvano strujno vreme kasnilo u odnosu na svetsko vreme, prenosi blic.rs.

Problem je sada rešen, piše Argauer cajtung i prenosi izjavu portparolke švajcarske elektrodistribucije Svisgrid, koja kaže da su "evropski partneri brzo priskočili u pomoć povećavši poslednjih sedmica količinu struje." Švajcarski list podseća i da na internet stranici Svisgrida, u realnom vremenu može da se prati koliki je strujni napon.

U ponedeljak je tokom dana bio vidno preko 50 herca, uveče je strujno vreme za svetskim kaskalo tek oko deset sekundi, prenosi "Dojče vele".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading