DAČIĆ: Srbija će učestvovati na Samitu u Sofiji

Autor: Tanjug

Vesti

02.04.2018

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija učestvovati na samitu EU-Zapadni Balkan, u Sofiji, ali da će "dobro proučiti situaciju kako nikome ne bi dala alibi da tvrdi da je doprinela priznanju Kosova".

RepublikaFoto: Tanjug
Ivica Dačić

On je novinarima, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Burundija, rekao da je ideja Bugarske, kao predsedavajuće Evropskoj uniji, da napravi samit na kojem bi se otvorio put daljem proširenju EU.

- To je samit na kojem učestvuju šefovi država i vlada. U ovom trenutku, Srbija će svakako učestvovati na tom samitu. Ali imajući u vidu sve ove stvari, dobro ćemo voditi računa i proučiti celu tu situaciju kako ne bismo dali alibi bilo kome da može sutra da tvrdi da smo mi svojim potezima doprineli priznanju Kosova - rekao je Dačić.

On je napomenuo da slučajevi Katalonije, Kipra, kao i "separatistički problemi u nekim zemljama", pokazuju da je situacija sada drugačija nego pre 10 godina kada je nezavisnost Kosova jednostrano proglašena.

Samit u Sofiji zakazan je za 17. maj. Španija je najavila da ne želi da njen premijer bude za istim stolom sa predstavnikom Prištine, a sličan stav čuo se i u prestonicama još nekih članica EU koja ne priznaju nezavisnost Kosova - Rumunije i Kipra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Leonardo

02.04.2018 19:54

Odlicna politicka odluka, naravno da treba da ucestvujemo i stavimo do znanja da smo ozbiljna drzava.

milos

02.04.2018 19:58

i treba da ucestvuje.bravo

veronika

02.04.2018 20:05

Treba ucestvovati a ne izbegavati samite zbog tzv drzave Kosovo!

milica

02.04.2018 20:06

Srbija mora dobro da otvori oči jer ko zna šta se iza toga krije