AMERIČKI PORTAL: Srbi misle da će im Dučić vratiti Kosovo

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.03.2018

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki portal "Stars end strajps" piše o Kforu, navodeći da su u sedištu NATO u Briselu tu misiju godinama u šali zvali "zaboravljena brigada" i dodaje da se američki pukovnik srpskog porekla Nik Dučić, preuzimajući komandu ovog meseca, našao u centru jednog od najnepomirljivijih etničkih sukoba u Evropi - i to sve zbog svog imena.

RepublikaFoto: youtube.com/PressClub Lviv
Nik Dučić

Portal navodi da je među kosovskim albancima bilo bojazni da imenovanje Dučića, Amerikanca srpskog porekla, predstavlja signal da Vašington želi veći kompromis Prištine u razgovorima sa Beogradom, pod pokroviteljstvom EU.

Sa druge strane, piše portal, "nacionalistički mediji u Srbiji objavili su niz zapaljivih izveštaja tvrdeći da će Dučić "vratiti Kosovo Srbiji."

Dalje se navodi da u "vreme porasta ruskog mešanja u regionu, dugogodišnji mirovni napori NATO na Kosovu imaju dodatni strateški značaj sa ponovnim porastom tenzija između Srba i Albanaca".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Dučić, čiji su baba i deda emigrirali u Ameriku pre jednog veka, odbacio je tvrdnje na društvenim mrežama da njegov dolazak ima neku skrivenu agendu.


- Mislim da je Kfor tu za svakoga - rekao je Dučić, dodavši da je jedan od glavnih principa Kfora njegova nepristrasnost.

- Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji komaduje multinacionalnom borbenom grupom Istok - rekao je Dučić.

On je rekao da je privilegija to što služi na Kosovu, naglašavajući njegovu posvećenost očuvanju mira i stabilnosti za sve ljude.

U sedištu NATO u Briselu, Kfor su godinama u šali nazivali "zaboravljena brigada".

Poslednjih nekoliko godina, neki članovi Alijanse su čak tražili da se Kfor raspusti i da njeni vojnici budu premešteni na više kritične misije, kao što je rat u Avganistanu.


Pojedini pripadnici otkrili su da su bili iznenađeni da američka vojska još uvek ima misiju na Kosovu.

Potporučnik Adam Martin rekao je da je iznenađen kada je saznao da ga šalju u misiju na Kosovo.

- Nisam čak ni znao gde je Kosovo - rekao je 28.godišnji Martin iz Detroita, koji je sa suprugom tražio na mapi i na internetu da vidi gde će to biti raspoređen.

Martin je rekao da sada uživa na Kosovu koje ga podseća na Kolorado.

- Lokalno stanovništvo je izuzetno prijateljski nastrojeno, uvek se smeju i mašu kada nas vide - dodao je Martin.

Portal dalje navodi da je atmosfera etničkih napetosti jedan od razloga zašto je Balkan područje rastuće zabrinutosti za NATO.

- Područje moje zabrinutosti danas je Balkan, zapravo - rekao je nedavno komandant NATO u Evropi general Kertis Skaparoti.

"Rusija radi na Balkanu", rekao je on, dodajući da je Zapadu Balkan na određeni način izašao iz videokruga.

Neki analitičari smatraju da Moskva želi da podrije napore Vašingtona i Brisela da se "eventualno integrišu zajedno Srbija i Kosovo u EU".

"Dučićeva 79. pešadijska borbena brigada iz Kalifornije stigla je u vreme kada 19.godišnji zastoj oko Kosova preti da se pomeri sa zamrznutog konflikta u jedan sa potencijalom da destabilizuje širi region", zaključak je portala "Stars end strajps".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading