DANAS JE SIROPUSNA NEDELJA: Počinje period praštanja!

Autor:

Vesti

17.03.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki post - period pripreme za Vaskrsenje Hristovo

DANAS JE SIROPUSNA NEDELJA: Počinje period praštanja!

Foto: Printskrin/Youtube/Biseri pravoslavlja

Ikona Presvete Bogorodice i Isusa Hrista


Veliki post predstavlja najznačajniji posni period u pravoslavnoj crkvi i ima za cilj telesnu i duhovnu pripremu vernika za praznik Vaskrsenja Hristovog. Ovaj period počinje sedmicu pre Velikog posta, tačnije siropusnom nedeljom, koja je poznata i kao nedelja praštanja.

Siropusna nedelja - bela nedelja pripreme

Siropusna nedelja, takođe poznata kao nedelja praštanja, predstavlja pripremni period za Veliki post. U ovom periodu je zabranjeno konzumiranje mesa, dok je dozvoljeno konzumiranje ribe, belog mrsa i jaja. Ova nedelja je posebna po tome što se ne posti u sredu i petak, već se sve vreme mrsi na belom mrsu.

Zabava i okupljanja u siropusne dane

U šumadijskim selima, siropusni dani su obeleženi izgradnjom velikih ljuljaški oko zapisa. Omladina se ljuljala na njima, dok je prisutni narod uživao u zabavi. Zapisi predstavljaju važno mesto za selo i često su oko njih održavani skupovi na kojima su se raspravljala bitna pitanja za budućnost sela.

Strogi režim ishrane tokom Velikog posta

Veliki post je najstroži post i obavezan je za sve hrišćane. U ovom periodu se uzdržavamo od mesa, jaja, sira i mleka, odnosno hrane sa životinjskim masnoćama. Uz to, vino i ulje su dozvoljeni samo subotom i nedeljom, kao i na određene verske praznike, dok se riba može konzumirati samo na određene dane kao što su Blagovesti i Cveti. Ovaj period predstavlja izazov za vernike, ali i priliku za duhovno pročišćenje i introspekciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading