ULUS: Ne menjamo statut udruženja zbog Dragice Nikolić!

Autor: Tanjug

Vesti

28.03.2018

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nećemo morati da menjamo nijednu odredbu našeg Statuta kako bi Dragica Nikolić mogla da postane počasni član ULUS-a", kazao je Tanjugu slikar Miroslav Lazović, predsednik UO Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Dragica Nikolić

Povodom pisanja beogradskih medija o eventualnom prijemu Dragice Nikolić, inače supruge bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, u članstvo ULUS-a, Lazović napominje da su za njen prijem poštovani formalna procedura i odredbe važećeg statuta udruženja. 

- Nadam se da će Skupština ULUS-a doneti odluku da Dragica Nikolić kao veliki dobrotvor našeg udruženja postane njegov počasni član. Za sada je to samo predlog Upravnog odbora kojim predsedavam. Skupština Udzuženja će o tom predlogu doneti odluku 14. aprila na redovnoj sednici ULUS-a - kazao je Lazović. 

Kaže i da se zbog Dragice Nikolić neće menjati nijedna odredba statuta Udruženja, jer Statut ULUS-a omogućava da počasni član može postati svaki građanin Republike Srbije i strani državljanin, koji svojim angažovanjem značajno doprinosi ugledu i funkcionisanju udruženja.

A upravo se o funkcionisanju i radi kad je reč o članstvu Dragice Nikolić, jer je, kaže Lazović, jer je ona "namirila" velika dugovanja koja je ostavilo prethodno rukovodstvo, te omogućila da Udruženje i dalje radi. 

Fondacija Dragice Nikolić, naime, kako objašnjava Lazović, u dva je navrata , jednom sa 36 hiljada evra, a drugi put sa 10 hiljada evra "spasavala" ULUS plaćajući nagomilane račune za komunalije, te se većina članova, papominje predsednik UO, s pravom pitala kako da joj se za to oduže. 

Tako se i došlo do predloga da dobije status počasnog člana, a Lazović još dodaje da su se "neki članovi pribojavaju da ULUS opet ne dođe u situaciji da bude na ivici gašenja zbog različitih dugovanja".

Inače, rad Dragice Nikolić, mozaik sa likom Bogorodice, nedavno je bio izložen na Prvom bijenalu savremene crkvene umetnosti u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", a stručna javnost ga je ocenila kao "amaterski pokušaj". 

ULUS je formiran 1919, njegovi članovi su bili i Uroš Predić, Ðoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević…

Članstvo u ULUS-u ne podrazumeva naročite privilegije, osim prava učešća na konkursima u oficijelnim galerijama. 

Počasnim članovima ništa nije zagarantovano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zoran

16.04.2018 06:10

Kakav pocasni clan?Njoj je mesto na robiji.Previse se uplela u kriminalne radnje,pa joj se osladilo.