INDIJA I DALJE UZ SRBIJU: Nikada nećemo priznati Kosovo!

Autor: Tanjug

Vesti

27.03.2018

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Indija će nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i čvrsto ostaje pri stavu da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova", istakla je danas ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan, u razgovoru sa članovima Parlametnarne grupe prijateljstva (PGP) sa Indijom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Narinder Čauhan

Predsednica PGP sa Indijom Ivana Stojiljković zahvalila je ambasadorki Čauhan na ovom principijelnom stavu njene zemlje, kao i podršci koju je Indija pružila Srbiji nakon majskih poplava 2014. godine.

Ona je ocenila da su odnosi dveju zemalja nakon 30 godina, podignuti na viši nivo posle posete Indiji, tada premijera, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju Odeljenja za odnose s javnošću Narodne skupštine. 

Stojiljković je dodala i da je ova godina veoma važna za obe zemlje, jer Indija i Srbija obeležavaju 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ambasadroka Čauhan ocenila je odnose svoje zemlje i Srbije kao dobre, koji se ogledaju u međusobnom podržavanju, posebno teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i u podršci u međunarodnim forumima. 

Ona je u razgovoru sa članovima PGP sa Indijom izrazila žaljenje zbog događaja na Kosovu i Metohiji i uputila poziv srpskim parlamentarcima za posetu parlamentu svoje zemlje. 

Članica PGP sa Indijom Marija Obradović je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, oštro osudila događaje, koji ne predstavljaju način na koji se komunicira u Evropi u 21. veku.

- Ne smemo da dozvolimo da se ovakve stvari ponavljaju. EU i međunarodna zajednica nivu bile svesne da je ovo pravi način ponašanja tzv. kosovskih institucija, a ne ono kako se predstavljaju u Briselu tokom pregovora. Mi insistiramo na dijalogu, jer je diplomatski način rešavanja sukoba jedini moguć - poručila je Obradović.

Ona je zahvalila ambasadorki Čauhan na saradnji u prethodnim godinama, ne samo sa članovima PGP sa Indijom, već i na aktivnom ličnom učešću u aktivnostima Ženske parlamentarne mreže i događajima u organizaciji srpskog parlamenta. 

Obradovićeva je ocenila da bi razmena iskustava sa kolegama iz indijskog parlamenta u oblasti ženskih, ljudskih i političkih prava bilo od velike koristi.

U razgovoru, u kome su učestvovali članovi PGP sa Indijom Ljiljana Malušić, Vera Jovanović, Tijana Davidovac, Milanka Jevtović Vukojičić, Bojan Torbica i dr Dragana Barišić, bilo je posebno reči o učešću žena u političkom životu Indije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
mihajlo

27.03.2018 14:37

Pravi i istinski prijatelji!

Sava

27.03.2018 14:38

Indija je pravi prijatelj nase zemlje.

marko

27.03.2018 14:39

Indija je naš iskren prijatelj.

Mikele

27.03.2018 14:42

Хвала Индији на принципијелном ставу да не призна Косово.