UMRLA BAKA LEPOSAVA, JEDNA OD POSLEDNJIH SRPKINJA U PRIŠTINI: Neverovatna priča o hrabroj baki koja je opstala u najtežim vremenima na Kosovu i Metohiji

Autor:

Vesti

02.03.2024

23:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život hrabre bake Mile iz Prištine

UMRLA BAKA LEPOSAVA, JEDNA OD POSLEDNJIH SRPKINJA U PRIŠTINI: Neverovatna priča o hrabroj baki koja je opstala u najtežim vremenima na Kosovu i Metohiji

Foto: printskrin/kosovo onlajn


Leposava Stojanović, poznatija kao baka Mila, bila je jedna od hrabrih žena koje su odlučile da ostanu u Prištini iako je većina Srba bila primorana da napusti ovaj grad nakon sukoba 1999. godine. Baka Mila, kako su je poznavali u javnosti, živela je u iznajmljenom stanu koji je plaćala prištinska lokalna samouprava.

Borba za ostanak u Prištini

Nakon što je veći deo srpskog stanovništva napustio Prištinu, baka Mila je ostala da živi u zgradi "Paviljon B" u centru grada, okružena komšijama Albancima. Stan u kojem je živela bila je nasleđe od supruga, ali je morala da ga napusti zbog rušenja zgrade, odlukom lokalne vlasti da se na tom mestu izgradi gradski garaža. Ipak, nije napuštala Prištinu, već je poslednje godine svog života provela u iznajmljenom stanu koji je plaćala lokalna samouprava.

Značaj hrabrosti

Dr Aleksandar Čanović, koji se godinama brinuo o baka Mili, istakao je značaj njenog odlučnog stava da ostane u Prištini, ističući da kada na Kosovu i Metohiji utihne jedna srpska duša, to je isto kao da je nestao čitav jedan grad. Ova hrabra odluka baka Mile da ostane u svom domu uprkos teškim vremenima, predstavlja primer hrabrosti i istrajnosti.

Sahrana u Nišu

Leposava Stojanović će biti sahranjena u Nišu, čime će se završiti njena životna priča, ali će njen primer hrabrosti ostati kao inspiracija mnogima. Njen životni put svedoči o snazi i odlučnosti, ali isto tako podseća na teška vremena kroz koja je srpski narod prolazio na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading