NAKON 19 GODINA VOZ PREŠAO ŽEŽELJEV MOST!

Autor: Tanjug

Vesti

26.03.2018

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas, zajedno sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i komesarkom Evropske unije za transport Violetom Bulc, gradilište novog drumsko-železničkog mosta u Novom Sadu, gde su stigli vozom, prvi put posle 19. godina od kada je porušen u NATO agresiji.

RepublikaFoto: Tanjug/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/M. MIRČETIĆ

Mirović je rekao je da će železnički saobraćaj na mostu biti pušten 5, 6. ili 7. aprila.

- Govorimo o rokovima koje sada poštujemo i imaćemo priliku da sprovedemo železnički saobraćaj, a već za nekoliko meseci i drumski. Posla još ima i niko ne treba da ima iluzije da ćemo za nedelju ili dve uspeti da ovaj posao završimo - rekao je Mirović. 

- Istina i činjenica je da smo zajednički, od kada smo napravili potpunu koordinaciju sa predstavnicima Evropske unije, Vlade Srbije, Pokrajinske Vlade i Grada Novog Sada, uspeli da u planiranim rokovima bez finansijskih i tehničkih problema ovaj posao polako privedemo kraju. U toku je realizacija rekonstrukcije pruge od Novog Sada do Beograda u dve deonice što pokazuje da ćemo za tri do četiri godine od Novog Sada do Beograda putovati oko četrdesetak minuta, a nadam se da će se otvoriti i relacija Novi Sad-Subotica i Novi Sad-Budimpešta - kazao je Mirović.

RepublikaFoto: Tanjug/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/M. MIRČETIĆ

On je dodao da to pokazuje jednu novu snagu Srbije, snagu dobre organizacije i zajedničkog planiranja, kao i odnos sa partnerima iz Evropske unije.


- Ovo pokazuje budućnost naše zemlje u ekonomiji, bržem transportu, dobroj organizaciji saobraćaja, atraktivnosti za sve oblike poslovanja - objasnio je Mirović i dodao da predstoje novi i slični projekti.

Mihajlović je naglasila da su predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, ali i Evropske komisije, na nedeljnom nivou pratili napredak radova na mostu, te da je zadovoljna što će za nekoliko dana u redovan rad biti pušten železnički saobraćaj, te da se pristupne saobraćajnice završavaju.
RepublikaFoto: Tanjug/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/M. MIRČETIĆ

- Pred nama je jedan moderan most. Upravo takva Srbija želi da bude, moderna, razvijena članica Evropske unije, koja je na najbolji i najefikasniji način povezana sa svim zemljama u okruženju - kazala je Mihajlović naglasivši da je Žeželjev most na vrlo važnom Koridoru 10.


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ono što se čekalo celih 19 godina sada ispred nas.

- Most izgleda veličanstveno i nadam se da ćemo uskoro moći da koristimo sve njegove kapacitete. Želeo bih da nakon završetka obnove ovog mosta razgovaramo i o novim mostovima u Novom Sadu, jer naš grad to sigurno zaslužuje - kazao je Vučević.
RepublikaFoto: Tanjug/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/M. MIRČETIĆ

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc izjavila je da most ima snažnu simboliku, jer je Srbija ispunila obećanje dato pre godinu dana na istom ovom mestu. Prema njenim rečima, most je infrastrukturni projekat značajan za povezivanja ljudi sa obe strane reke, dalji i brži razvoj Novog Sada, ali da je posebno važan jer je deo jedne veće agende, a to je agenda povezivanja koja postoji u Evropskoj uniji i koja zemlje Zapadnog balkana stavlja na svoju mapu.

Bulcova je rekla da je Evropska unija sufinansirala izgradnju mosta. Od 50 miliona evra, EU je obezbedila 40 miliona evra, a tu spada i novac opredeljen za izgradnju pristupnih puteva, gde je od četiri miliona evra, EU izdvojila tri miliona evra.

Grubi radovi na novom drumsko-železničkom mostu su u potpunosti završeni, a sada se očekuje osposobljavanje mosta za železnički, ali i drumski saobraćaj.


Obilasku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i predstavnici kompanija koje učestvuju u projektu izgradnje novog drumsko-železničkog mosta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading