SA SESTRINOM MATERICOM VEĆ U PETOM MESECU TRUDNOĆE

Autor: novosti.rs

Vesti

25.03.2018

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva žena u Srbiji kojoj je u martu prošle godine presađen reproduktivni organ očekuje da dobije prinovu ovog leta. To je prva ovakva transplantacija u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žena kojoj je 26. marta prošle godine u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj presađena materica sestre bliznakinje, kako "Novosti" saznaju, u petom je mesecu trudnoće, i ako sve bude u redu trebalo bi da se porodi na leto.

Njoj su u oktobru vraćeni embrioni, a njene jajne ćelije oplođene su pre nego što se u Tiršovoj podvrgla zahvatu koji je trajao punih 16 sati i ostaće upamćen kao prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

Ni godinu dana posle intervencije, tridesetosmogodišnje bliznakinje iz malog mesta na 120 kilometara od Beograda ne žele u medije, a lekari čuvaju njihov identitet.

- Embrioni su vraćeni na jesen 2017. i uskoro očekujemo prvu prinovu - kaže profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj.

- Pacijentkinja i beba su dobro, trudnoća protiče u najboljem redu - kaže on za "Novosti".

Komplikovan zahvat presađivanja materice jedne sestre bliznakinje koja već ima troje dece drugoj izveo je međunarodni tim 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije. Operaciju su predvodili prof. dr Matis Branštrum iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu i dr Stefan Tulijus, profesor sa Harvarda, šef transplantacione hirurgije.

Posle transplantacije trebalo je sačekati najmanje šest meseci sa vraćanjem embriona.

VRHUNSKA HIRURGIJA U SRBIJI

- Važno je istaći da je ovo posledica dugogodišnjeg truda koji je započeo pre mnogo godina naš učitelj, čuveni hirurg svetskog glasa dr Sava Perović. Kada je govorio da ćemo ovo postići niko mu nije verovao, čak su ga ismevali. Nastavljamo saradnju sa međunarodnim timom i dalje razvijamo vrhunsku svetsku hirurgiju u Srbiji - kaže Radojičić za "Novosti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading