TUŽNA VEST STIGLA S KOSOVA I METOHIJE: Napustio nas veliki HEROJ, u pogromu goloruk sačuvao crkvu u Gnjilanu!

Autor:

Vesti

19.02.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mene samo mrtvog mogu da odvedu iz Gnjilana", govorio je Vlasta Đorđević, koji nije hteo da se povlači pred albanskim teroristima

TUŽNA VEST STIGLA S KOSOVA I METOHIJE: Napustio nas veliki HEROJ, u pogromu goloruk sačuvao crkvu u Gnjilanu!

Foto: instagram

vlasta đorđević

Tužna vest pogodila je sve žitelje srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji. Preminuo je Vlasta Đorđević (70), heroj iz Gnjilana, koji je u martovskom pogromu 2004. stao pred razularenu masu Albanaca i sprečio ih da spale Crkvu Svetog Nikole u tom gradu. Ova informacija preneta je na društvenim mrežama, na stranicama na kojima se okupljaju uglavnom ljudi iz Gnjilana i ostalih mesta Kosovskog pomoravlja, a puštena je i na Instagram stranici "Dnevnadozabeograda".


- Upokojio se u Gospodu Vlasta Đorđević, Gnjilanac koji je bio odlučan da život okonča u ovom gradu, uprkos svim nedaćama koje su Srbi doživljavali i doživljavaju i dan-danas. Nije prodao svoju kuću jer je želeo da bude svoj na svome - stoji u objavi.

Foto: facebook

Preminuo heroj Vlasta Đorđević

 

U tekstu se kaže da je dugi niz najtežih godina za srpstvo na KiM proveo kao čuvar Crkve Svetog Nikole, koja je bila jedina sigurna oaza Srbima koji su dolazili u Gnjilane.


- Jedan deo života je proveo u crkvenoj porti, posebno nakon martovskog pogroma. Tu je i spavao, suočavao se i odolevao brojnim napadima koji su se događali često - stoji u saopštenju.


Dalje se kaže da je u martovskom pogromu 2004. bio jedan, možda i jedini Srbin koji se zatekao u crkvenoj porti i sprečio paljenje ove svetinje.


- Neustrašivo se borio protiv horde i golim rukama sklanjao Molotovljeve koktele, kojima su napadači sa svih strana pokušavali da upale ovu svetinju. Održavao je crkveno dvorište i samu crkvu... - kaže se na ovoj Instagram stranici.


Nažalost, Vlastu je sustigla bolest i poslednje godine života je proveo u svojoj kući u Gnjilanu.
Povodom Vlastine smrti na Fejsbuk stranici "Gnjilanci kod kuće i u rasejanju" oglasio se i njegov brat Miloš Đorđević.

Republika

Foto: facebook

Preminuo heroj Vlasta Đorđević

 

- Rat ga je zatekao kao radnika Duvanske industrije u Gnjilanu. Posle sukoba i on, kao i mnogi, zbog bezbednosti dece napušta grad. Posle samo godinu dana ne može da izdrži i vraća se u Gnjilane. Malo posle toga počinje u našoj crkvi da radi kao crkvenjak i ostaje sve do penzije 2020. Jedan je od retkih koji je pre povratka u obnovljenu kuću zamolio sveštenika da mu osveštaju kuću. Nikako nije želeo da napusti Gnjilane, ni po koju cenu. Na pozive roditelja da se izmesti u Kusce on je odgovarao: "Mene samo mrtvog mogu da izvedu iz Gnjilana", što se, nažalost, eto i obistinilo. Počivaj u miru, legendo, i neka ti je laka zemlja i večna slava. Tvojoj i mojoj porodici najiskrenije saučešće. Tvoj brat Miša.
Inače, u Gnjilanu je pre NATO agresije na našu zemlju 1999. živelo oko 17.000 Srba, a danas ih ima svega četrdesetak.


Sam je 2004. u porti Hrama Svetog Nikole odbijao napade Molotovljevim koktelima


Sahranjen u Gornjem Kuscu


Vlasta je, kako saznajemo, u nedelju sahranjen na groblju u naselju Gornje Kusce, gde je rođen, jer je bilo nemoguće da bude pokopan u gradu u kom je živeo zbog varvarskog ponašanja pojedinih Albanaca, kojima i mrtvi Srbi smetaju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading