OLIVER PRIMIO METAK U SRCE ZA BRATA NA KOSOVU: 26 godina kasnije dobio je medalju za hrabrost, a uručena je BRATU KOGA JE SPASIO

Autor:

Vesti

15.02.2024

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selo Dušević, u kome je Oliver živeo sa svojom porodicom, bilo je okruženo neprijateljski nastrojenim Albancima.

OLIVER PRIMIO METAK U SRCE ZA BRATA NA KOSOVU: 26 godina kasnije dobio je medalju za hrabrost, a uručena je BRATU KOGA JE SPASIO

Foto: Tanjug/AP

Mladić Oliver Zajić, poznatiji kao Giša, ostao je upamćen po svojoj hrabrosti i nesebičnoj žrtvi koju je dao braneći svoju porodicu od terorista UČK. Njegova herojska priča, iako tragična, ostaje kao inspiracija i primer hrabrosti i ljubavi prema svojim najbližima.

Selo Dušević, u kome je Oliver živeo sa svojom porodicom, bilo je okruženo neprijateljski nastrojenim Albancima, te su svakodnevno bili izloženi napadima. Oliver, tada svega 17-godišnjak, nije oklevao da se stavi između opasnosti i svoje porodice, pokazujući izuzetnu hrabrost i odanost.

Kobnog dana, mladi Oliver je hrabro stao ispred svog mlađeg brata kako bi ga zaštitio od metaka, primivši pogodak u srce. Iako su mu majka, brat i sestre pritrčali u pomoć, bilo je prekasno. Njegova hrabrost i žrtva ostaju neizbrisivi deo sećanja njegove porodice i celog kraja.

Nakon 26 godina od Oliverove pogibije, njegovom bratu Zlatku uručena je zlatna Medalja za hrabrost "Miloš Obilić" na svečanosti povodom Dana državnosti Srbije. Ovo priznanje predstavlja važan korak ka očuvanju sećanja na Oliverovu hrabrost i žrtvu, dajući posebno značajno priznanje njegovoj porodici.

- Našoj porodici, a i meni lično, ovo odlikovanje veoma znači. Imam osećaj kao da je deo mene ponovo vraćen tamo odakle je pre 26 godina otrgnut. Najbitnije je da se za Gišinu žrtvu i podvig čulo, da javnost zna. Osećanja su nam pomešana, s jedne strane su tuga, a sa druge zahvalnost zbog medalje - kaže Zlatko.

Oliverova porodica, iako prisiljena da napusti rodno selo, čuva sećanje na hrabrog mladića. Njegova hrabrost ostaje inspiracija mnogima, a posthumno odlikovanje predstavlja simboličan način da se oda počast njegovom podvigu i žrtvi.


Zlatko Zajić, brat tragično preminulog Olivera, ističe da im odlikovanje veoma znači, te da je osećanje pomešano između tuge i zahvalnosti zbog medalje. Njegova hrabrost i žrtva su na taj način dobili zasluženo

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading