VUČIĆ DIREKTNO IZ BRISELA: Nećemo urušiti naše interese da bi neki u EU bili zadovoljni

Autor: Republika

Vesti

23.03.2018

21:39 >> 21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Briselu se večeras održao trilateralni sastanak šefice EU diplomatije Federike Mogerini, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija. Vučić i Tači su u Briselu razmotrili ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine, primenu postojećih sporazuma i razmenili stavove povodom nove faze dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

RepublikaFoto: Republika
Aleksandar Vučić

- Nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta za pet godina, makar deo o ZSO, pa to je uvreda za sve nas i za celu Srbiju. Za to vreme se završe i ratovi - rekao je večeras predsednik Srbije za Pink televiziju, direktno iz Brisela.

Predsednik se uprkos svemu nada daljem napretku ka putu u Evropsku uniju i nalaženju zajedničkog jezika sa Albancima.

- Nadam se da ćemo sačuvati mir i da ćemo sve rešiti i da ćemo naći kompromis, i da nećemo morati ništa na silu - istakao je Vučić.

Besremna izjava Haradinaja

Predsednik nije mogao da prećuti današnju skandaloznu izjavu Ramuša Haradinaja koji je sprdajući se rekao da neje imao vremena da prouči Brisleski sporazum, tačnije onaj deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština 

- Kad imate u vidu izjavu Haradinaja da nije uspeo da pročita Briselski sporazum. Briselski sporazum ima stranicu ipo. To je uvreda za Srbiju i Srbe. Niko nije primetio da je Veselji pretio ratom. Moja je obaveza da čuvam mir i stabilnost. Da čuvamo našu budućnost. Rekao sam i Federiki Mogerini da je Srbija na Evropskom putu, ali da neće urušiti svoje interese. 

- Nama je Evropa potrebna zbog posla, zbog većih plata... Ne možemo to bez Nemaca, Austrijanaca. Ali ne možete da očekujete od Srbije da ukine sebe i svoje postojanje. Ne možemo i nećemo. Išao sam tačku po tačku i rekao šta je Srbija uradila - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je tu istakao slučaj Milorada Zajića koji je, kako kaže, u zatvoru samo zato što nije hteo da proda svoju kuću na Kosovu. 

- Čovek je bio direktor banke, nikada nije uzeo pušku u ruku. Kada postavite to pitanje - tišina. Uhapsili ste ga jer ne da svoju dedovinu. A kada mi uhapsimo okorele zločince na glavu nam se popnete sa pritiscima širom sveta. Neće čovek da proda kuću, da li iz inata, neće - naveo je Vučić. 

Skučen manevarski prostor

Prema njegovim rečima, svaki odgovor Kosova na pitanje šta ćete da preduzmete jeste “ne moramo ništa, imamo velikog saveznika preko okeana i to je njihov de fakto odgovor“. 

- Mali nam je manevarski prostor i ljudi u našoj zemlji to treba da znaju. Na svakom sastanku nam pominju Međunarodni sud pravde, a mi na to uvek odgovorimo Rezolucijom 1244 i Sporazumom iz Kumanova. Nadam se da ćemo ići evropskim putem, ali će neko morati od Albanaca da traži kompromis, a ne da sve silom rade. Neće biti lako, kao da idete po ivici žileta sve vreme - kaže Vučić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
sanja

24.03.2018 07:29

Interes naseg naroda uvek na prvom mestu!

kosta

24.03.2018 09:11

@sanja - Nacionalni interes na prvom mestu

kiza

24.03.2018 07:43

Samo kompromis moze doneti trajno resenje.

Andjelija Komic

24.03.2018 08:14

Ako Pristina ovako daje odgovore, pa imamo i mi velikog saveznika samo na drugoj strani.