VERNICI DANAS SLAVE SVETOG MAKARIJA: Veruje se da ga je Bog nagradio darom da može da vaskrsava mrtve

Autor:

Vesti

01.02.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Makarije Egipatski - čudotvorac i podvižnik

VERNICI DANAS SLAVE SVETOG MAKARIJA: Veruje se da ga je Bog nagradio darom da može da vaskrsava mrtve

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ


Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Makarija Egipatskog, sveca za koga se veruje da je imao moć da vaskrsava ljude iz mrtvih. Ova neobična moć je proistekla iz njegovog asketskog života i predanosti veri.

Život u pustinji

Makarije Egipatski se oženio sa samo 19 godina, ali je nakon braka njegova supruga ubrzo preminula. Posvećen svojoj obećanoj vernosti do kraja života, Makarije je odlučio da se povuče u pustinju, gde je proveo neverovatnih 60 godina svog života. Njegova izdržljivost i asketski život su ga doveli do toga da mu se, prema predanju, Bog obrati darom da može da vaskrsava mrtve.

Čudotvorna moć i smirenje

Makarije je svojim smirenjem zadivljavao ljude i demone, čak i do te mere da je jedan demon priznao da postoji samo jedna stvar u kojoj Makarije može da ga nadmaši - a to je njegovo smirenje. Njegova posvećenost veri i čistota uma su ga učinili posebnim među ljudima.

Pomoć drugima i proročanstvo

Legenda kaže da se Makarije vratio među ljude sa 80 godina i putovao od mesta do mesta, pomažući da se vaskrsnu hrišćani koji su bili ubijeni zbog svoje vere. Pred samu smrt, dobio je proročanstvo od svetih Antonija i Pahomija o svom skorom odlasku, a sam heruvim mu se javio da ga pohvali za njegov trud i vrlinu i najavi mu dolazak u Carstvo nebesko.

Sveti Makarije Egipatski je preminuo 390. godine, ostavivši iza sebe izuzetan primer posvećenosti veri i čudotvorne moći koju je primio od Boga. Sveti Makarije se i danas slavi kao jedan od najvećih podvižnika pravoslavne vere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading