VUČIĆEV POZIV GROSIJU DA POSETI SRBIJU JE ISTORIJSKI I VIZIONARSKI POTEZ: Zašto je nuklearna energija ključna za budućnost Srbije i kako je Institit ''Vinča'' može unaprediti?

Autor:

Vesti

28.01.2024

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nuklearna energija kao most između očuvanja životne sredine i bezbednosti države

VUČIĆEV POZIV GROSIJU DA POSETI SRBIJU JE ISTORIJSKI I VIZIONARSKI POTEZ: Zašto je nuklearna energija ključna za budućnost Srbije i kako je Institit ''Vinča'' može unaprediti?

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav


Pomoćnik direktora Instituta za nuklearne nauke "Vinča", dr Slavko Dimović, ističe da je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelu Grosiju da poseti Srbiju istorijski, vizionarski i veoma odvažan.

Prema rečima Dimovića, nuklearna energija, iako stigmatizovana, predstavlja most između očuvanja životne sredine i energetske bezbednosti države, omogućavajući nezavisnost od drugih zemalja. On naglašava da je i ljudskim i prirodnim resursima potrebno racionalno upravljati, te da Srbija trenutno zavisi od fosilnih goriva, kao što je lignit lošeg kvaliteta koji izaziva zagađenje i respiratorna oboljenja. Upravo iz tih razloga, nuklearna energija se ističe kao najčistiji vid energije, bez emisije efekata staklene bašte, i kao najefikasniji i najbezbedniji vid energije.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

 


Potreba za nuklearnom energijom u Srbiji

Dr Dimović ističe da je računica jasna - korišćenjem nuklearne energije, napuštaju se fosilna goriva poput uglja i nafte, čime se smanjuje emisija i efekat staklene bašte. Srbija ima i hidropotencijal, ali on može da zadovolji samo do 30% potreba za električnom energijom, dok alternativni izvori energije i zeleni vidovi energije takođe mogu da doprinesu sa dodatnih 30%. Iz ovih razloga, nuklearna energija bi mogla da pokrije preostalih 40 do 50% potreba, ukoliko bi se zamenila fosilna goriva.

Ljudski resursi i potencijal za razvoj nuklearne tehnologije

Kada je reč o ljudskim resursima, dr Dimović ističe da su oni ključni za razvoj nuklearne tehnologije, te da bi Srbija mogla da obezbedi potrebne stručnjake. On veruje da bi "Vinča" mogla da bude nukleus znanja, okupljajući stručnjake iz inostranstva, penzionisane stručnjake, kao i mlade kadrove koji se školuju u inostranstvu, kako bi formirali stručni tim za razvoj nuklearne energije.

Pobornici i protivnici nuklearne energije

Dr Dimović naglašava da nuklearna energija ima svoje pobornike i protivnike, te da se javno mnjenje u Srbiji pomera ka stavu da Srbija treba da ima nuklearku. Ističe da protivnici nuklearne energije često proizilaze iz nedovoljnog obrazovanja i straha od nepoznatog, dok drugi smatraju da je to skupa tehnologija sa dugim investicionim ciklusom. Zbog toga, dr Dimović smatra da privatni sektor ne treba da bude vlasnik nuklearke, već država.

Uloga Instituta ''Vinča'' u razvoju nuklearne tehnologije

Institut ''Vinča'' bi mogao da bude ključan u razvoju nuklearne tehnologije, ali i uopšte nauke u funkciji i saradnji sa privredom, ističe dr Dimović. On veruje da je položaj nauke i tehnološkog razvoja danas najbolji u proteklih 15-20 godina, te da postoji potencijal za dalji razvoj, posebno uz podršku Instituta ''Vinča''.

U zaključku, nuklearna energija se nameće kao važan faktor za očuvanje životne sredine i energetske bezbednosti države, te bi njen razvoj mogao da donese značajne koristi Srbiji.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (39)

Loading
Milana

28.01.2024 21:30

Dobro dosli u nasu prelepu Srbiju

Tanja

28.01.2024 22:56

@Milana - Grosi je svakako dobro došao u Srbiju.

Nebojša

28.01.2024 21:30

Svaki potez našeg predsednika je istorijski i vizionarski, gledam ih već više godina i zaista uživam, gledajući ih.

Name

30.01.2024 21:26

@Nebojša - Jesi probao s pornicima, takav je efekat, a ne blamiras se