DOLAZI NAM 20.000 RADNIKA IZ KENIJE: Postajemo obećano mesto za radnike iz dalekih država

Autor:

Vesti

14.01.2024

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol predsednika prijateljske zemlje najavio angažovanje radne snage u Saudijskoj Arabiji, Nemačkoj, Srbiji...

DOLAZI NAM 20.000 RADNIKA IZ KENIJE: Postajemo obećano mesto za radnike iz dalekih država

Foto: Tanjug/Milos Milivojevic

Posle Kineza, Indijaca i Pakistanaca, kao i radnika iz drugih zemalja, uskoro bi na mnogobrojnim gradilištima u Srbiji, ali i na nekim drugim poslovima, mogli da vidimo i Kenijce. I to njih 20.000.

Kako je najavio Husein Muhamed, portparol parlamenta Kenije i predsednika te zemlje Vilijama Ruta, mnogi Kenijci će, u potrazi za poslom, osim u Saudijsku Arabiju ili Nemačku, stići i u Srbiju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


RAME UZ RAME

- Za kvalifikovane Kenijce sada je otvoreno 500 radnih mesta za sestre i radnike u zdravstvenoj nezi u Saudijskoj Arabiji, što je rezultat napora predsednika u angažovanju s međunarodnim partnerima. Više mogućnosti imaće nakon zaključivanja bilateralnih ugovora o radu i to u sledećim državama: u Nemačkoj (250.000 radnih mesta), Izraelu (30.000 radnih mesta u poljoprivredi), u Srbiji (20.000 radnih mesta u građevinarstvu i sektoru usluga) i Rusiji (10.000 radnih mesta) - napisao je, između ostalog, Muhamed.

Tako se Srbija, a to traje već neko vreme, našla na listi zemalja koje su atraktivne za dolazak radne snage, rame uz rame s ekonomskim gigantima poput Saudijske Arabije ili Nemačke. Razlog, naravno, jeste povećanje plata u našoj zemlji, kao i rekordno niska nezaposlenost, zbog čega tržište vapi za radnom snagom.

Kako je više puta isticao predsednik Aleksandar Vučić, od 2012. do danas broj zaposlenih u Srbiji veći je za više od 500.000 ljudi.

Ministar građevinarstva Goran Vesić za Srpski telegraf objašnjava da je taj sektor u našoj zemlji u ekspanziji:

Foto: Tanjug/AP

 

 


- Vrednost izvedenih građevinskih radova povećana je sa oko 1,6 milijardi evra u 2013. na 5,24 milijarde evra u 2022. Ukupan nivo zaposlenosti u Srbiji iz godine u godinu beleži rast od prosečnih 2,37%. Međugodišnje, rast zaposlenosti u građevinskoj industriji, u istom periodu, iznosi prosečnih 6,28%. Na kraju 2022. građevinska industrija je učestvovala u ukupnoj zaposlenosti sa 7,5%. Ukupan broj registrovanih zaposlenih na kraju te godine u građevinskoj industriji iznosio je 169.771 osobu.

NETO ZARADA

Prema Vesićevim rečima, prosečne zarade u građevinskoj industriji takođe beleže konstantan rast.

- Prosečna neto zarada u građevinskoj industriji porasla je sa 43.781 dinar u 2018. na 75.178 dinara u oktobru 2023, što je rast od 71,7%. Procena je da je u građevini trećina stranih radnika. Najveći broj dolazi iz Turske, ali imamo radnike i iz Kine, Pakistana, Indije i Egipta. Kenija je prijateljska zemlja Srbiji. To su vredni i divni ljudi i dobrodošli su da rade na našim građevinama. Već imamo dosta stranih radnika iz Kenije u sektoru usluga - zaključio je ministar.


Ministar Vesić: Nezaposlenost je rekordno niska, a plate veće nego što su ikad bile


Dobar trend i signal razvoja

Darko Obradovića iz Centra za stratešku analizu rekao je za naš list da u Srbiji nastaju novi izvori rasta, koji generišu potrebu za dodatnom radnom snagom:

- To znači da srpski građani više ne rade marginalne poslove, već usko specijalizovane poslove, što je normalno za globalizaciju. Dolazak stranih radnika u našu zemlju potvrđuje jednu empirijsku činjenicu, a to je da u Srbiji ko god želi da radi ima posla, odnosno da je realna nezaposlenost daleko niža nego što pokazuje zvanična statistika i to je jedan dobar trend i signal razvoja naše zemlje. 


Izdate radne dozvole

1. Rusi 19.645

2. Kinezi 10.198

3. Turci 4.946

4. Indijci 4.914

5. Nepalci 1.074

* u 2023. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Alek

15.01.2024 12:18

To bre! Da se spusti cena rada!