ZAŠTO JE MED OBAVEZAN NA DAN SVETOG BASILIJA VELIKOG? Otkrivamo tajnu ovog običaja!

Autor:

Vesti

14.01.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas slavimo Svetog Vasilija Velikog i Mali Božić

ZAŠTO JE MED OBAVEZAN NA DAN SVETOG BASILIJA VELIKOG? Otkrivamo tajnu ovog običaja!

Foto: wikipedia.org

Sveti Vasilije Veliki



U pravoslavnom kalendaru, 14. januar je dan posvećen proslavljanju Svetog Vasilija Velikog i Malog Božića.

Sveti Vasilije Veliki, takođe poznat kao Vasilije iz Cezareje, bio je izuzetno uticajan teolog i episkop Cezareje u Kapadokiji, smatran osnivačem opštežiteljne monaške tradicije u istočnom hrišćanstvu. Ovaj dan takođe se obeležava i kao Mali Božić, a vernici ima običaj da se pridržavaju određenih rituala i verovanja kako bi obezbedili mir i blagostanje u svojim domovima.


OBIČAJI I VEROVANJA

Prema narodnom verovanju, na dan Svetog Vasilija Velikog ne preporučuje se svađati s bilo kim, jer se smatra da bi to moglo doneti nesreću tokom cele godine. U nekim mestima, 14. januara ponovo se unosi badnjak i vrši obred položajnika, dok se u mnogim krajevima spaljuju ostaci badnjaka. Takođe, u nekim delovima običaj je da se mesi poseban obredni hleb, poznat kao vasilica, u spomen Svetog Vasilija Velikog.

ZNAČAJ MEDA I VEROVANJA

U crkvenoj službi, Sveti Vasilije Veliki naziva se "pčelom crkve Hristove", što je dovelo do verovanja da donosi med vernicima i da svojom "žaokom" bode jeretike. Zbog toga se preporučuje uzimanje kašike meda na ovaj dan. U nekim krajevima postoji verovanje da će godina biti rodna ukoliko na dan Svetog Vasilija Velikog padne sneg ili bude oblačno.

Ovaj praznik predstavlja važan deo pravoslavne tradicije i ima duboko ukorenjeno mesto u srcima vernika, koji poštuju običaje i verovanja kako bi obezbedili blagostanje i sreću u svojim domovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading